Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 жовтня 2011, 12:50 Інше
На Рівненщині знайшли 250-кілограмову авіабомбу
На Рівненщині знайшли 250-кілограмову авіабомбу

На Рівненщині знайшли величезну авіаційну бомбу. 250-кілограмовий вибухонебезпечний предмет лежав собі на подвір'ї одного з приватних будинків у Сарнах.

Світлана Березнюк, кореспондентка:

- Саме за цим будинком знаходиться авіаційна бомба часів Другої світової війни. Радіус ураження - 1200 метрів. Зліва від нас, буквально за 200 метрів, знаходиться залізнична станція Сарни, через яку курсують пасажирські та вантажні потяги. А справа - райдержадміністрація, гуртожиток і дитячий садочок.

Небезпечний предмет пролежав у землі майже 70 років. Поряд - криниця. Та випадково помітили бомбу лише робітники, що копали погріб.

Співробітник МНС:

- Заливали фундамент робочі під льох, і викопали задню частину даної авіаційної бомби.

Визначити, чи можна бомбу транспортувати, було вкрай тяжко. Навіть відрити її вдається зі складнощами: щоразу зсувається ґрунт.

Олег Нікольчук, керівник групи піротехнічних робіт:

- Для того, щоб визначити тип вибухівника, потрібно розібрати дану конструкцію. Розберем - визначимо. Бо дані авіаційні бомби споряджувались двома вибухівниками, а то й більше. Якщо позволить нам визначити тип вибухівника, і дана бомба буде придатна для транспортування, значить, ми будемо її вивозити у визначене місце, і там підривати. Якщо ні, значить, тоді будемо проводити ряд запобіжних заходів.

Тепер піротехніки намагаються обрати оптимальний шлях для вивезення бомби за межі населеного пункту, і мають намір евакуювати людей із прилеглих будинків та адмінприміщень.