Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 вересня 2011, 15:19 Інше
На Харківщині зграя вовків загризла й покалічила одинадцять корів
На Харківщині зграя вовків загризла й покалічила одинадцять корів

На Харківщині зграя вовків завдала шкоди фермерському господарству. Хижаки вбили теличку і ще десятьох - покалічили. Жорстокість сіроманців мисливці пояснюють просто: мовляв, дорослі привели молодих - вчити полювати на здобич.

Люди в розпачі: хижаки завдали величезних збитків. Занапащено десяту частину поголів'я. І хоча загризли насмерть тільки одну теличку, а інші десять - вижили, пуття з них уже не буде, - сумують на фермі.

Олена Савченко, ветеринар:

- Дивіться, мишці всі обірвані, перекушені, ось висять мишці.

Це була зграя вовків, - такий висновок роблять мисливці.

Віталій Шевченко, мисливець:

- Это, по-видимому, выводок волков, и мать с отцом привели волчат обучать охоте. Потому что характерно видно следы нападения. Волчица или волк держат за шею, а они разгрызают сзади - и внутренности все повытаскивали.

Мисливці кажуть: на збиток фермерам нові правила полювання. До грудня минулого року застрелити небезпечного хижака міг кожен, хто має посвідчення мисливця. Нині ж потрібен спеціальний дозвіл - саме на вовка.

Дмитро Бугло, головний мисливствознавець Харківської області:

- Простой охотник при наличии любого документа на любой вид охоты, даже на утку, он, если увидел волка, он имел право его спокойно отстрелять. Это было в рамках закона, это все было законно, то сейчас на него должны выдаваться отдельные документы на право его отстрела.

На фермі покалічену худобу лікують ветеринари. Вони не дозволяють зарізати поранених теличок.

Олена Савченко, ветеринар:

- Їх необхідно спостерігати на протязі 10 днів, тому що, самі розумієте - не зрозуміло, які вовки. Вони не привиті. Може бути сказ.

У селі Підлимані, де сталася пригода, вовки - не дивина. Вряди-годи люди бачать хижаків. Знають, як реагувати, і не бояться їх. Мовляв, здоровий звір, зазвичай, не нападає. Та тепер міркують, як захистити худобу. На фермі підсилять охорону, встановлять світлову і звукову сигналізацію, що має відлякувати диких зайд.