Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 травня 2011, 14:43 Інше
На Прикарпатті виявили останки двох сотень людей - жертв НКВД
На Прикарпатті виявили останки двох сотень людей - жертв НКВД

Рештки чоловіків, жінок і дітей виявили на Прикарпатті. Загалом - близько двох тисяч трупів. Результати судово-медичної експертизи такі: поховані є жертвами злочинів НКВС.

Рештки двох сотень людей знайшли в селі Пшеничниках минулого року. Цьогоріч - ще кількасот. Жіночі, чоловічі, а між ними - маленькі, дитячі.

Експерт:

- Були виявлені скелети дитячі. Було виявлено 40 дитячих потиличних кісток.

Місцеві старожили пригадують - людей сюди звозили вночі.

Розалія Дем'янюк, мешканка с. Пшеничників:

- Машина приїхала, каже, а він там близько жив. Їхали машини, скидали трупи. Ногами в яму, а потом закопували.

У сорокових роках двадцятого століття тут базувалися каральні підрозділи Радянського Союзу. Людські тіла сюди звозили зі Станіславської, Тисменицької та Тлумацької тюрем НКВС.

Василь Тимків, член товариства Меморіал:

- У тілах вбитих знаходять ось отакі гострі предмети. Гаки, цвяхи, і тому подібні речі, тобто, це свідчить про те, що людей перед смертю катували. Навіть пошуковці знаходять самі черепи без решти скелетів, тобто, суто сам череп. Це свідчить про той факт, що НКВДисти очевидно, відчленовували голови, і таким чином хоронили.

Найбільше, що може з'ясувати експертиза - вік, стать та причину смерті. Рештки дуже погано збереглися.

Ярослав Коретчук, голова правління товариства Меморіал:

- Більшість ґрунтів на цьому місці - вони є такими, що призводять до окислення кісток. Через деякі останки була навіть проведена меліоративна трубка. І не помітити цього не можна було.

Біля кісток - ані одягу, ані особистих речей, ані документів. Розкопки на місці тривають. Згодом жертв планують перепоховати. В спільній братській могилі.