Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 травня 2011, 13:47 Інше
На Івано-Франківщині з'явилося джерело з різким запахом сірководню
На Івано-Франківщині з'явилося джерело з різким запахом сірководню

Неприємна знахідка в Івано-Франківській області. Джерело невідомого походження з різким запахом сірководню з'явилося на території села Ясеновця. Струмок тече за півкілометра від житлових будинків і впадає в місцеву річку. Селяни водночас почали масово скаржитися на різкий головний біль і задуху. Вміст сірководню в джерелі перевищує норму в десятки разів.

Від цього джерела з характерним запахом зіпсованих яєць до людських помешкань - неповних п'ятсот метрів. Хата Бориса Диріва до нього найближча. Родина скаржиться: про відчинені вікна годі мріяти.

Борис Дирів, мешканець с. Ясинівця:

- Запах страшний. Ліс уже всихає, отой прилеглий до тих ям. Трава вся вигоріла вже. Ну, а люди - я не знаю. Ми ще жиєм, поки-що.

Поки що, але чи надовго? Люди скаржаться на самопочуття. У тих, чиї хати поблизу джерела, побільшало проблем зі здоров'ям.

Місцева мешканка:

- Душило, і дуже серце збивалося. Мене нині цілий день душить і душить, бо дуже смердить.

Звідки з'явився смердючий струмок - лише гадають. Поряд - нафтове родовище. Однак проведені раніше дослідження вмісту у воді нафтопродуктів не виявили. Районні санепідеміологи взяли проби з джерела і найближчого до нього потічка, та зробили заміри повітря. З повітрям та водою, запевняють фахівці, все гаразд. А от у самому джерелі вміст сірководню вищий в десятки разів.

Оксана Ананевич, в.о. головного лікаря Рожнятівської санепідемстанції:

- Повітря у житловій зоні абсолютно безпечне, і питна вода в індивідуальних криницях теж не перевищує норм санітарних. Це газ дуже небезпечний, має різко виражену подразнюючу дію, при високих концентраціях може давати гострі отруєння.

Нині причину появи сірководню з'ясовують спеціалісти. Вживати ж отруєну воду селянам заборонили.