Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 квітня 2011, 16:14 Інше
У Києві розмінували медичний інститут
У Києві розмінували медичний інститут

Обережно, бомба! В Києві у приміщенні одного з медичних інститутів знайшли дивний пакет із дротами. Вибухотехніки вирішили: він настільки небезпечний, що перевозити не можна. Тож знешкодили на місці, перед очима наших кореспондентів.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Мінувати в Україні стає дедалі моднішим заняттям. Отакими стрічками перекритий вхід до всіх навколишніх вулиць. А все через те, що в отому будинку знайшли бомбу.

Цього разу хтось захотів помститися інститутові підвищення кваліфікації медиків, і заклав бомбу сюди. Юрій до храму медичної науки байдужий. Натомість, не може потрапити до своєї роботи - вона знаходиться поряд.

Тутешні вулиці перекрили на "відмінно". За кількадесят метрів до входу в інститут не пускають і журналістів.

Правоохоронець:

- Зона, територія закрита, будь-ласка обійдіть територію.

Це тутешні викладачки. Їх евакуювали. Тепер жінки думають про бомбу і німіють.

Мешканка м. Київ:

- Страшно що такі ситуації учащаються.

Надія тримає в руках важливі для інституту документи. Жінка запізнювалася на роботу, коли їй зателефонували колеги.

Надія, працівниця інституту:

- А мені сказали: "Не спешите, там мину положили у банкомата, там банкомат є, на цю сторону виходить".

Бомба, яку знайшли всередині, - це важкий пакет із дротами. Надія та її подруги постійно дивляться новини, відтак знають моду на псевдомінування. У те, що бомба - справжня, не повірив спочатку ніхто.

Надія, працівниця інституту:

- Перше всі сміялися. Знаєте скрізь: універмаг замінували, школу замінували, все заміновано. А тоді викликали МЧС, і виявили, що дуже небезпечно, і всіх евакуювали за півгодини.

Сапери в інституті працюють кілька годин. За цей час тутешню парковку від зайвих машин очищає евакуатор - на випадок, якщо таки вибухне. А в парку, неподалік, викопують яму. Знешкоджувати бомбу вирішили на місці - перевозити небезпечно.

Це - не дитяча іграшка на радіоуправлінні. На борту цього робота знаходиться бомба. Він філігранно закладає її у яму. Її накривають, щоб уламки не розлетілися далеко. І сапер, і робот ховаються й западає інтригуюча тиша. Лише на кілька хвилин.  Бункер для бомби викопують, і уламки забирають на експертизу. А наступні кілька годин сапери перевіряють, чи немає ще в приміщенні вибухівки. Офіційна версія міліціянтів: більше нічого немає, а в ямі здетонували муляж.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Наразі частини цього предмету вилучені. Наразі проводиться експертиза, яка і підтвердить, чи була вибухова речовина у цьому пристрої. Попередньо - вибухової речовини там не було.

Нині міліція розшукує терориста. За фактом, про який ішлося в сюжеті, вже порушили кримінальну справу.