Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 лютого 2011, 16:28 Інше
У столиці в купі сміття знайшли 20 кг ртуті
У столиці в купі сміття знайшли 20 кг ртуті

Двадцять кілограмів ртуті знайшли у столиці. Капсули з небезпечним металом лежали просто неба неподалік житлових будинків. Чим небезпечна ця знахідка - з'ясовувала Марина Борисполець.

Вулиця Щорса в Києві. На смітнику стоїть металевий ящик, набитий тирсою, а в ньому - чотири великі скляні ампули з невідомою речовиною. Про таку знахідку повідомили МНС. Рятувальники одразу виїхали на вказане місце. Усередині побачили капсули вщерть заповнені ртуттю. Загальна вага небезпечного металу - 20 кілограмів.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Небезпечні колби зі ртуттю знайшли саме на цьому сміттєзвалищі. Лише щаслива випадковість, що ніхто не постраждав. Адже поряд зі смітником знаходяться жилі будинки.

Рятувальники кажуть, за останні кілька років це - найбільша знахідка ртуті в Києві. Тепер еменесівці гадають, хто й навіщо привіз сюди вбивчий метал.

Олександр Хорунжий, в.о. керівника відділу ГУ МНС у м. Києві:

- Не дай Бог, діти, не дай Бог, безпритульні, які могли розбити чи пошкодити ці колби. Двадцять кілограм ртуті - це не іграшка. Це дійсно небезпечно. Навіть невідомо, хто про неї повідомив. Але добре, що повідомив, і все так обійшлося.

Фахівці кажуть, якби ртуть розлилася, наслідки були б катастрофічними. Адже вдихати пари рідкого металу небезпечно для здоров'я та життя людини.

Анатолій Брусиловець, професор кафедри неогранічної хімії КНУ ім. Т. Г. Шевченка:

- Коли людина на протязі довгого часу оці пари вдихає, то там в конце концов… Ртуть відноситься до яду першої категорії. Іменно ці пари. Вони потихеньку в організм проникають, і в кінці кінців вона одержує дуже серйозні захворювання. Зуби випадають і так далі.

Знайдену ртуть повезли на утилізацію. А в МНС закликають людей і далі бути свідомими громадянами та сповіщати міліцію й рятувальників про будь-яку підозрілу знахідку чи вантаж.