Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 січня 2011, 13:14 Інше
У Києві затримано професійного шпигуна
У Києві затримано професійного шпигуна

У Києві впіймали шпигуна: 30-річний чоловік за допомоги спеціальної техніки стежив за квартирою. Робив це не задарма - за конфіденційну інформацію планував отримати п'ять тисяч доларів. Що ж тепер дістане - дивіться в наступному сюжеті.

Таємне прослуховування зловмисник вів в одній зі столичних орендованих квартир. Численні "жучки" розмістив на кухні, у вітальні. Не забув і про спальню. Усе записував на аудіодиск, якого мав намір вигідно продати замовникові - за 5 тисяч зелених. Та далекосяжним планам ділка збутися не судилося. Контору, де він облаштував собі офіс, "накрили" правоохоронці.

Оксана Лелюк, співробітниця сектору УСБУ в м. Києві:

- У ході обшуку спеціальні технічні засоби, які були вилучені, за висновками спеціалістів, відносяться до професійної апаратури, використання якої дозволено лише державним правоохоронним органам.

Вже за кілька хвилин у руках правоохоронців були прихований мікрофон, спеціальний приймач та портативний комп'ютер, на який надходила незаконно зібрана інформація. Господаря цього начиння затримали того таки дня на Печерську. Ним виявився 30-річний киянин.

Оксана Лелюк, співробітниця сектору УСБУ в м. Києві:

- Наразі слідчим відділом УСБУ в м. Києві порушено кримінальну справу за статтею 359-ю. Це стаття за незаконне використання спеціальних технічних засобів для негласного зняття інформації.

За словами правоохоронців, різноманітні жучки, міні-відеокамери та портативні приймачі буквально заполонили Україну. У нас бо великий попит на такі іграшки, тож їх масово завозять з країн Азії та Росії. Зарадити засиллю має новий закон, ухвалений наприкінці минулого року. Шпигунське начиння у нас тепер - контрабанда, а використовувати спецтехніку можуть суто силові структури.

Микола Кулєшов, заступник керівника підрозділу СБУ:

- Передбачено посилення, по-перше, кримінальної відповідальності за статтею 159. А також введення кримінальної відповідальності за виготовлення, зберігання з метою застосування СТЗ.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Закон, вроде, и хорошо, что принят, но насколько он будет эффективно работать - покажет время. Мы знаем, что есть границы, есть товары. Например, товар - наркотики. Они проходят через границу? Проходят. По правилам рынка, если есть предложение, будет и товар.

Охочий до чужих таємниць киянин порушив норму нового закону, що забороняє підслуховувати та підглядати за людьми. Якщо раніше за це чоловік міг відбутися штрафом, то тепер йому загрожує три роки тюрми.