Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 грудня 2010, 01:06 Інше
Державна прокуратура України відзначила професійне свято
Державна прокуратура України відзначила професійне свято

Перше грудня - всесвітній день боротьби зі СНІДом, іудеї всього світу відзначають Хануку, а в Україні - ще й день працівників прокуратури. Побажання для вітчизняних прокурорів слухали наші кореспонденти.

Марина Борисполець, кореспондент:

- У працівників прокуратури - професійне свято. Новий генпрокурор з такої нагоди  придумав кілька нововведень. Одне з них - змінити текст присяги.

Нова присяга - поки що лише проект. Аби текст став офіційним, його мають затвердити у Верховній раді, і на розгляд його вже направили. А поки до свята біля генеральної прокуратури встановили пам'ятний знак.

Віктор Пшонка, генеральний прокурор України:

- Цей пам'ятний знак символізує всю ту самовіддану працю тих працівників прокуратури, які працювали раніше, які воювали в роки Великої Вітчизняної війни, які працювали на затвердження законності в післявоєнний час,а також тим працівником, які працюють сьогодні.

Особисто вітав працівників прокуратури президент. Головне побажання від Віктора Януковича - працювати краще: боротися з корупцією та розкривати резонансні злочини.

Віктор Янукович, президент України:

- Сподіваюсь побачити в цьому напрямку професійні та ефективні дії працівників прокуратури. Ще раз наголошую: принцип тут має бути один - жодної політики, нікому ніяких поблажок. Тільки Закон.

Доки прокурори святкують, свої вітання передають їм українці.

Не всі прокурори однакові, твердять правники. Едуард Багіров, приміром, має два списки. В білий заносить імена тих, хто зробив для людей щось хороше, а в чорний потрапляють брехливі та ласі до грошей прокурори.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Я сам, как глава правозащитной организации, постоянно рекомендую гражданам обращаться в прокуратуру. Сам ежегодно сотни обращений направляю в органы прокуратуры с просьбой разобраться, чтобы восстановить справедливость, законность и права граждан; есть и черный у нас список, в этом чёрном списке те сотрудники, которые так или иначе нарушили закон. Но, как правило, они уже не работают.

Анатолій Горпенюк до чорних списків не потрапляв. На професійне свято прокурор із Луганська переглядає свої нагороди, за 34 роки роботи їх набралося чимало. Анатолій Васильович згадує, як колись його мати була категорично проти, щоб син ішов у юристи.

Анатолій Горпенюк, заступник прокурора Луганської області:

- Колись мама казала: “Толя, це ж ти будеш юристом, це ти посадиш ось отого сусіда, ось отого”. – “Мама в мене не в цьому задача, я ж садити не буду, якщо вони не порушують закон”.

Сусідів пан прокурор не садовив, натомість злочинців за грати запроторив чимало. Анатолій Васильович переконаний, що прокуратура може працювати ефективно. Тих, хто підтверджує це на практиці, президент  відзначив державними нагородами.