Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 листопада 2010, 12:04 Інше
На Вінничині під час будівництва знайшли кістки солдатів і боєприпаси
На Вінничині під час будівництва знайшли кістки солдатів і боєприпаси

Небезпечний склад знайшли в райцентрі на Вінниччині - півтисячі набоїв та вісім протитанкових гранат. Натрапили на небезпечну знахідку під час роботи екскаватора. Ківш пройшовся за 15 сантиметрів від вибухівки.

Мешканці райцентру навіть не уявляли, що будівництво водогону на цих вулицях буде таким небезпечним. Лише кілька сантиметрів відділяло містян від можливої трагедії.

Лідія Трофимчук, мешканка м. Липівця:

- Коли екскаватор набрав в ковш землі, висипалася звідти кісточка. Потом набрав ще ковш землі - висипав все на кучку. І коли він висипав все на кучку - висипалися звідти патрони. Ми пристановили роботу екскаватора, і почали вручну. Пока не натрапили на більш масивну деталь. І подумали, може, то якась міна. І зупинили всі роботи.

На місці роботи екскаватора знайшли 10 гранат, два артилерійські та півтисячі звичайних набоїв, чотири запали та рештки п'ятьох людей. Експерти з’ясували: це солдати словацької армії часів другої світової. На території Липівця вони воювали, підтримуючи німецькі війська.

Сергій Гаюк, мешканець м. Липівця:

- Більше ми тут нічого такого не находили. Копали ми котловани для стройки. Ну, люди розказують, що тут є окопи. Пройшли великі бойові дії. Ось тут недалеко возлє нас є братська могила словаків. Тут багато їх полягло. Я даже не можу сказати, скільки. Ну, казали, десь чоловік 600. Тут в могилі лежить.

Фахівці припускають: найімовірніше, солдатів накрило під час артилерійського обстрілу, коли вони були в траншеї. На території Липовецького району в роки війни точилися запеклі бої. Тож різноманітне стріливо місцеві знаходять регулярно.

Анатолій Жуков, головний спеціаліст з піротехнічних робіт ГУМНС у Вінницькій області:

- Боеприпасы не представляют опасности, если их не трогать. При проведении земляных работ мог бы произойти взрыв. Потому что работы производились экскаватором. И нечаянно затронутая граната могла сдетонировать. Это могло повлечь и уничтожение техники, и экскаваторщика, который выполнял эти работы. Мы рекомендуем перед началом работ проводить обследование местности. Но, так как было нарушено требование и работы проводились самовольно, то вот такой вот случай произошел.

Торік на території Вінниччини виявили й знешкодили близько двох тисяч боєприпасів часів Великої Вітчизняної. Піротехніки кажуть: земля виштовхує на поверхню інорідні тіла вже десятки років. І процес цей триватиме. Тож скільки ще вибухових "нагадувань" про війну знайдуться не знає ніхто.