Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 листопада 2010, 14:29 Інше
Харківський завод відвантажив 10 модернізованих танків "Булат"
Харківський завод відвантажив 10 модернізованих танків "Булат"

Десять модернізованих танків "Булат" для української армії відвантажив харківський завод імені Малишева. Загалом держава замовила танкобудівникам двадцять дев'ять бойових машин.

Ці танки - перша третина державного замовлення для українського війська. Партію доправлять до навчальної частини "Десни" на Чернігівщині. "Булат" - машина не нова, це модернізований Т-64-й. Потужний і швидкий:

Володимир Омельянчук, заступник Міністра оборони України:

- Пропорція на майбутнє: ми будемо робити нових танків для збройних сил - це 30% із 100%. А 70% - це буде модернізація існуючих. А ви бачили, який це прекрасний танк після модернізації?

Відвантажують "Булати", а розповідають більше про "Оплот". Ця сучасна розробка харківських танкобудівників - одна з найліпших у світі, переконують і робітники, і урядники. Та тільки розпочати серійне виробництво ніяк не вдається. Щоб підписати закордонний контракт, треба показати машину в дії. А в української армії таких грошей немає.

Костянтин Кучер, заступник Міністра промислової політики України:

- Країни світу тільки ту техніку закуповують, якщо ця техніка стоїть на озброєнні в своїй країні. Тобто, як тільки ми поставимо цю техніку у себе на озброєння, це є певний шлях зразу до світового ринку. По "Оплоту" в нас проробляється зараз контракт, і на наступний рік ми плануємо підписати майже 100 "Оплотів". Але з якою країною - це питання уже...

Танкобудівники уважно дослухаються до промов столичних урядників. Ті обіцяють збільшити державне фінансування - на переозброєння та модернізацію армії. Це означає замовлення для заводу імені Малишева.

Костянтин Ісяк, головний інженер заводу ім. Малишева:

- Естественно, любое новое дело - необходимо финансирование. Но помимо финансирования есть определенный технологический процесс подготовки производства и освоения нового изделия. Данная машина 100% или... большой процент - нового и совершенно нового. Для многих предприятий, не только для завода. Ведь создает работу для более 100 предприятий Украины и более 100-150 тыс. человек задействовано в этом производстве.

Заступник міністра оборони, який приїхав до Харкова, щоб особисто забрати танки, заявив: є шанс, що держава таки замовить "Оплоти". Перші десять машин мають пройти Хрещатиком - на параді з нагоди 20 річниці незалежності України в серпні.