Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2010, 15:06 Інше
Вранці терористи вчинили напад на парламент Чечні
Вранці терористи вчинили напад на парламент Чечні

Надзвичайна подія в Росії: вранці терористи напали на парламент Чечні. Загинули двоє міліціянтів і один цивільний, іще 17-х людей поранено. З нападників нікого не залишилося серед живих - операція знешкодження тривала двадцять хвилин.

Один із бойовиків висадив себе в повітря перед будівлею парламенту, двох устигли застрелити ОМОНівці, а ще двоє продерлися всередину й забарикадувалися на першому поверсі. Вони теж задіяли вибухівку й загинули самі. Першими до парламенту впустили саперів, адже терористи могли залишити по собі міни-пастки. Та жодної не виявили. Терактів у Грозному давно не траплялося. Президент республіки Рамзан Кадиров запевняв, що ситуація стабілізувалася, і знаходиться під повним контролем.

Рамзан Кадиров, президент республіки Чечня:

- Сегодня в 8:45 боевики сделали попытку проникновения в здание парламента. Им это, как всегда, не удалось. На пути встали сотрудники органов внутренних дел. В результате этой попытки боевики уничтожены.

У сучасній Росії всі найгучніші теракти пов'язані з Кавказом: Чеченською війною та діяльністю сепаратистів у Дагестані, Інгушетії та Кабардино-Балкарії. З 1991-го - це не один десяток вибухів і захоплення мирних жителів. 2002-го заручниками терористів стали 916-теро глядачів мюзиклу "Норд-Ост" у Москві, й у результаті штурму загинуло 129-теро осіб. Першого вересня 2004-го бойовики вдерлися до школи міста Беслана, в Північній Осетії. В результаті спецоперації загинули більше трьохсот людей. Правоохоронців щоразу звинувачували в невиправданому кровопролитті та неспроможності покарати винних.

Постраждала:

- Лица, которые нам запомнились, которые постоянно бывали в зале, некоторые лица мы не увидели на фотографиях, которые были предложены нам на следствии.

Останній гучний теракт - на станціях московського метра Луб'янці та Парку Культури, в березні 2010-го. Ці трагедії деякі міжнародні агенції теж приписували чеченцям. Але сепаратисти спростували це, де б ви думали - на власному інтернет-сайті. Вибухи у вагонах улаштували смертниці, а це вже більше нагадує стиль Аль-Каїди - так припускають експерти.