Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2010, 12:03 Інше
У Чернівцях на місці будівництва багатоповерхівки виявили склад боєприпасів
У Чернівцях на місці будівництва багатоповерхівки виявили склад боєприпасів

Щороку на Буковині сапери виявляють близько двох сотень мін, гранат та різних набоїв. Та знайдення восьми тисяч вибухонебезпечних предметів вразило навіть бувалих еменесівців.

Першими гранати побачили будівельники. Вони на вулиці Заводській у Чернівцях копали котлован для зведення нової багатоповерхівки.

Василь Котелев, директор будівельної фірми:

- Хлопці виривали землю, і побачили метал - подумали, що то заготовки 70-го заводу. Викликали рятувальників, а вже вони сказали, що це гранати.

Самі сапери приголомшені: на глибині близько метра був склад боєприпасів часів Першої Світової війни.

Михайло Папієв, голова Чернівецької облдержадміністрації:

- 12 гранат різного типу - є австрійські, російські і англійські. Я питав в істориків, вони передбачають, що це під час Брусиловського прориву готувались боєприпаси Антанти.

Знайдений арсенал цілодобово охороняли міліціянти та рятувальники. Адже з восьми тисяч предметів, щонайменше, вісім сотень були особливо небезпечними - могли вибухнути за найменшого необережного руху.

Едуард Братко, керівник ГУ МНС України в Чернівецькій області:

- Наслідки могли бути непередбачувані. На відстані 50-60 метрів знаходяться житлові будинки, а радіус розльоту осколків міг би бути мінімум до кілометра.

Тепер населенню вулиці нічого не загрожує, заспокоюють еменесівці. Найближчими днями гранати й набої ліквідують, а зведення будинку вже поновили.