Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 вересня 2010, 13:28 Інше
Уряд США фінансує утилізацію боєприпасів на Вінничині
Уряд США фінансує утилізацію боєприпасів на Вінничині

Без надзвичайних ситуацій обіцяють утилізувати балістичні ракети на Вінниччині. На Калинівському складі їх зберігають 18 тон. Для знищення всієї партії потрібні півроку та півтора мільйону доларів.

Ось у такий спосіб, застосовуючи болгарку та кувалду, утилізують ракетні комплекси. Кольорові та цінні метали, з яких складаються футляри корпусів, згодом продадуть.

Василь Метимов, генеральний директор переробного підприємства:

- С драгоценностями будут отдавать на специализированное предприятие. Есть порядок передачи. Черные, цветные ломы будут передаваться на перерабатывющие заводы. Поэтому каждая деталька найдет свое применение.

Самі по собі корпуси безпечні. Але, якщо вставити в них боєголовки, стануть справжніми балістичними ракетами. Саме тому американські гОсті готові вкласти гроші в утилізацію, підготовку фахівців та створення умов для роботи. Аби українськими частинами ракет не зацікавилися певні країни.

Мет Займон, представник держдепартаменту США:

- Ми показуємо, як правильно утилізувати такі ракетні установки, бо маємо досвід у цій справі. Низку таких проектів ми здійснили і в інших країнах.

Частини ракет та комплексів десятиліттями зберігають у сховищах. Наразі в Україні на знищення очікують 76 тисяч тонн військових боєприпасів, що вичерпали свій ресурс.

Володимир Омельянчук, заступник міністра оборони України:

- Не утилізували, тому що грошей не було. Гроші будуть, буде утилізація, і це зняття небезпеки з тих баз, з тих арсеналів, де воно зберігається. Небезпека навколишнього населення, і таке інше. Далі піде утилізація боєприпасів. Далі піде за їх кошт те, що в нас знято з озброєння: це ракетні комплекси, це "Точка У", а також "Луна".

По завершенні "Калинівської фази" планують взятися і за інші склади. Уряд США готовий вкласти у цей проект понад 100 мільйонів доларів.