Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 липня 2010, 12:54 Інше
На Київщині знайшли понад 500 одиниць боєприпасів часів Другої Світової
На Київщині знайшли понад 500 одиниць боєприпасів часів Другої Світової

Шукають загиблих солдатів, а знаходять ще й снаряди. На майже 500 мінометних мін та гранат часів Другої Світової війни натрапили сапери на Київщині. За висновками експертів, набої небезпечні. Після шести десятків років у землі вибухівка стає неконтрольованою, і може рвонути будь-якої миті. За підрахунками експертів, загальної потужності знайденого вистачило б рознести в на друзки багатоповерхівку.

На склад гранат і мін натрапили працівники пошукової організації. Троє чоловіків вже не перший рік шукають могили загиблих воїнів. Встановлюють особи та віддають на перепоховання. Шукати доводиться навмання, металодетектором. Тож нерідко натрапляють і на набої.

Василь Коваленко, керівник пошукової асоціації:

- У нашому районі бувають такі виїзди, що й по 400 зразу. Але за весну ми вже здавали. Оце вже шостий раз здаємо боєприпаси.  Ми знайшли за півроку 10 людей. Офіцери і солдати, які загинули в 41-му році при відступі від Києва. Тут був великий котел в нашому районі.

На міни натрапили й цього разу. Знешкоджувати самостійно не ризикнули - викликали саперів. Бійці МНС розкопали з півтисячі снарядів на площі в кілька метрів. На думку фахівців, знахідка вкрай небезпечна. Усе стріливо в бойовій готовності.

 Володимир Качкан, заступник керівника відділу ГУ МНС України:

- Запаси Другої Світової радянської армії. І вони дуже довго пролежали в землі. Температурні показники, природний характер - все воно, що відбувалося з ними, вони можуть вибухнути в любу хвилину.

Роботи для саперів - непочатий край. Працюють з ранку до вечора.

Тарас Білаш, кореспондент:

- Спорядження сапера важить 18 кілограм. У броньованому костюмі та шоломі доводиться і ями копати, і снаряди носити. У тридцятиградусну спеку робота не для слабких.

Снаряди шукають спеціальним пристроєм, глибина зондування - до восьми метрів.

Дмитро Юрчук, керівник відділу піротехнічних робіт:

- Поступає імпульс з пошукового елементу в землю, і коли він бачить перешкоду в виді феромагнітного тіла, іде звуковий сигнал. Іде шкала, по якій можна приблизно знати, яка глибина, і приблизні розміри.

Лише хвилина пошуків - і до півтисячі мінометних мін сапери кладуть кілька снарядів. Кажуть, знахідки такого масштабу трапляються рідко.

Володимир Качкан, заступник керівника відділу ГУ МНС України:

- Взагалі це велика кількість боєприпасів. На одному місці і воно не так часто буває. Щоб 500 одиниць - це дуже велика кількість.  Якщо порівняти в тротиловому еквіваленті, то ця кількість боєприпасів може рознести будівлю, будинок, якщо б вони здетонували одночасно.

Скільки такого небезпечного добра ще лежить в землі, не скаже ніхто. Та сапери зізнаються: на їхній вік вистачить.