Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 червня 2010, 10:34 Інше
У Калинівському арсеналі на Вінниччині відбулися навчання
У Калинівському арсеналі на Вінниччині відбулися навчання

На Вінниччині гасили пожежу на Калинівському арсеналі. Він - один із найнебезпечніших в Україні. Там зберігають майже 190 тисяч тон набоїв. За спеки і грозових дощів військові постійно у стані бойової готовності. І хоча цього разу полум'я було умовним, армійці все одно кажуть: живуть, як на пороховій діжці.

Гурт невідомих проник на територію Калинівського арсеналу для диверсії. Таку легенду відпрацьовують військові. Після блокування терористів, виявилося, що горять склади з набоями.

Насправді ж зброївням більше загрожують не терористи, а пожежі. Відповідна техніка є. Проте, кажуть фахівці, якщо продовж перших п'яти хвилин полум'я не приборкати, потім нічим не зарадиш.

Андрій Остренко, командир військового арсеналу №48:

- Якщо наближається грозовой фронт, весь особовий склад за сигналом "Гроза" займає об'єкти цієї частини. Не зважаючи - час ночі, два, три часа. В любу пору доби. Прибувають на об'єкти, займають свої місця. І в повному обсязі виконують завдання.

Додають роботи спека і грози. У разі вибуху - скалки летять на 12-ть кілометрів. Сама ж військова частина розташована за кілька кілометрів від районного центру Калинівки, тож постраждати можуть, передусім, місцеві мешканці. Всі вони бояться того, що сталося в Новобогданівці. Там свого часу спрацював так званий людський чинник, стверджують у міністерстві оборони. Щоб уникнути горя, до 2015-го року чимало зброївень хочуть розформувати, а набої - утилізувати. Якщо, звісно, стане фінансів.

Володимир Хижий, заступник керівника генерального штабу Збройних сил України:

- На сьогоднішній день, щоб вжити заходів вибухопожежної безпеки, по-перше, прийнято президентом рішення досить серйозне в вигляді вказівок і указу стосовно заходів підняття боєздатності збройних сил.

Загалом в Україні на арсеналах і базах зберігають понад два з половиною мільйони тон набоїв. Із них щороку утилізують лише десяту частину. Тож застарілі ракети, міни й гарматні накопичуються. За останні 5 років держава надала на утримання Калинівського арсеналу близько десяти мільйонів гривень. Щоб спорудити надійне сховище, такої суми замало, кажуть військові.