Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 травня 2010, 14:10 Інше
В Харькове налоговая инспекция посетила азартные "Интернет-салоны"
В Харькове налоговая инспекция посетила азартные "Интернет-салоны"

Підпільний бізнес під виглядом легального. У Харкові податкова завітала до гральних зал, що працюють під вивісками інтернет-салонів. Майже в кожному закладі інспектори знайшли автомати, заборонені в Україні.

Харківський проспект Гагаріна - одна з центральних магістралей міста. Гральні зали тут на кожному кроці. Що криється за вивіскою "Інтернет-розваги" - з'ясовують податківці.

Правоохоронець:

- Вы здесь администратор?

- Я здесь стажируюсь...

Тут ті самі ігри, тільки вже, начебто, не азартні - комп'ютерні.

Юрій Кононенко, старший оперуповноважений податкової міліції м. Харкова:

- Здесь отсутствуют купюроприемники. На данные автоматы получены сертификаты, которые зарегистрированы, получены технические паспорта. Согласно паспорту, это является видеоигровым автоматом, то есть, под действие закона не подпадает.

Власники твердять: платять тут тільки за задоволення - випробування фортуни. А якщо немає винагороди, то і гра не азартна, і бізнес - легальний. Насправді ж, заперечують податківці, виграш є. Тільки прихований. Клієнтові нараховують бали, а потім їх міняють на гроші. Це підтверджують і відвідувачі.

Віталій, відвідувач:

- Ну... я выиграл, а не потратил.

- Сколько?

- Шестьдесят гривен.

Зафіксувати факт грошової винагороди - головне для податківців.

Адміністратор зали з переляку підтверджує факт виграшу відвідувачем. А ось у сусідньому салоні власник вигадливіший. Тут клієнтові за результатами гри виписують сертифікат. Потім - уже інша людина видає готівку.

Діалог податківця з адміністратором салону:

- У нас не азартные игры.

- Ваш сертификат, в вашем помещении, не отходя от стойки, обменивается на деньги.

- Не обменивается.

- А что?

- Я отдал человеку сертификат, а что он дальше делает, я не знаю.

Якщо в суді доведуть порушення закону, власники салонів заплатять понад п'ять мільйонів гривень штрафу. А ось конфіскувати обладнання податківці не взмозі. Кажуть, за документами, майже завжди, це - орендоване майно, тож і відібрати його годі.

Ганна Силаєва, В'ячеслав Душка, Харків, НТН.