Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 травня 2010, 09:36 Інше
У підвалі одного з кримських будинків виявили бочки з канцерогенами
У підвалі одного з кримських будинків виявили бочки з канцерогенами

Півстоліття мешканці восьмиквартирного будинку в кримському селі Чапаївці жили на пороховій діжці. А точніше, на діжках із отрутохімікатами. Більше 4-х тон небезпечної речовини весь цей час лежали в людей під ногами.

Мешканці багатоквартирного будинку в селі Чапаївці навіть не підозрювали, що в їхньому домі є підвал. З невідомої причини вхід туди засипали землею ще півстоліття тому. Згодом ґрунт просів і під приміщенням виник невеликий отвір. Людей почав турбувати неприємний запах.

Галина, мешканка с. Чапаївки:

- В прошлом году в августе месяце мы заметили, что в доме слышно газом - запах газа.

Та запах був не єдиною проблемою. Люди почали хворіти.

Гульнара, мешканка с. Чапаївки:

- В горле першило, глаза слезились, давление было сильное, особенно зимой.

Знайти причину нездужань допомогло кошеня. Одного разу пухнастик заліз в отвір під будинком. За ним протислися люди.

Гульнара, мешканка с. Чапаївки:

- Соседка говорит: давай залезем в подвал. Ну, и залезли в подвал. И увидели эти бочки, насчитали штук 30-35. Там очень сильно воняло. Мы уже не стали задерживаться там.

Жінки повідомили про знахідку сільраду. Викликали рятувальників. Вони й з’ясували, що всі ці роки селяни мешкали поруч з токсичним канцерогенним хімікатом 2 класу небезпеки.

Олексій Фридман, керівник відділу ГУ МНС в АР Крим:

- Данное вещество является, как определила наша химико-радиометрическая лаборатория, арсенатом кальция, и представляет определенную опасность для населения в случае разгерметизации данных емкостей.

Від великого лиха 8 родин врятувало лише те, що всі ці роки підвал був сухий та герметичний. Хоча бочки перебували вже у вкрай незадовільному стані і частина вмісту висипалися на долівку. МНСівці діяли вкрай обережно й вивезли небезпечний вантаж на спецсклад. Проведена експертиза засвідчила, що людям пощастило: забруднення повітря в їхніх оселях не перевищує припустимих норм.

Олексій Фридман, керівник відділу ГУ МНС України в АР Крим:

- Проведена специальная обработка самого подвала, а также близлежащей территории. В настоящее время опасности для граждан данное вещество не представляет.

Світлана Скляренко, Юрій Ламзін, Крим. НТН.