Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 травня 2010, 09:16 Інше
Браконьєрство на Україні процвітає, будучи безкарним
Браконьєрство на Україні процвітає, будучи безкарним

Із початком тепла в Україні більшає браконьєрів. Це не було б так страшно, якби всіх спійманих карали. Статистика ж показує - на рідкісних тварин полюють, зазвичай, небідні громадяни. А довести їхню провину складно. Відверто про незаконне полювання - Борис Сачалко.

Охоронець:

- Їх було багато.

- А скільки?

- Я раз насчитав десь 24 штуки, чи 26.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Сезон браконьєрства розпочато. До недавна на цьому ставку плавало близько трьох десятків лебедів, нині їх всього двоє

Тутешній охоронець за всіма водоймами вгледіти не може, бо їх багато. За зниклими красенями тепер сумує.

Охоронець:

- Позавчора було 12-13. А сьогодні прийшов… Вони обично підпливають до будки, а тепер немає.

Привселюдно застрелили двох лебедів. Інші зі злощасного місця повтікали. На тутешніх ставках полюють не вперше. Хто і як убиває птахів - місцеві розповідати бояться.

Охоронець:

- Ну, це не вперше. Оце качок стріляли…

Про тотальне відстрілювання птахів міліціянтів не повідомляли. Убивць двох лебедів затримали наступного дня. Разом із машиною, в багажнику якої знайшли пір'я.

Сергій Папуша, заступник керівника Білоцерківського РВ міліції:

- Вони з тої сторони почали постріли, а потім вже звідси доїхали, добили двох і погрузили в в автомобіль і поїхали. За один убитий лебідь - 1000 грн. Ну, суд прийме рішення.

Браконьєрять усію Україною. Приміром, у Чернівецькій області убили кількох зубрів.

В'ячеслав Чорней, слідчий Чернівецької міжрайонної природоохоронної прокуратури:

- Коли ці особи дізналися, що працівники міліції знайшли зубра і пішли робити перевірку, їх це спугнуло, і з метою уникнення відповідальності вони майже більшу половину м’яса викидували по смітникам в місті Чернівці.

А вже за кілька тижнів - другий випадок. Докори сумління змусили чоловіка прийти до міліції. Тепер очікує на вирок суду: зазвичай, браконьєрів штрафують. Та грошового стягнення замало, кажуть екологи. Приміром, в Австралії незаконних мисливців садовлять на 10 років. А в Індії - навіть розстрілюють.

Володимир Борейко, еколог:

- У нас - мне не известно ни единого случая, чтобы браконьера, охотившегося на зубра, посадили. В черниговской области до позапрошлого года обитало 120 зубров. Сейчас - ни одного. Всех уничтожили браконьеры. Не возбуждено было ни одного уголовного дела. Такое впечатление, что зубры просто растворились.

Нерегульоване знищення тварин може спричинити катастрофічні екологічні зміни.

Володимир Борейко, еколог:

- Когда люди уничтожили сайгаков, которые раньше обитали в степях Украины, то сейчас заповедники степные - они не полные заповедники. Потому что для того, чтобы были полные заповедники, для этого в экосистеме нужны животные, которые кушают траву. Когда траву никто не ест - начинаются изменения в экосистемах.

Майже немає серед браконьєрів місцевих мешканців, єгерів і лісівників. Перші місця в переліку порушників посідають багатії й високопосадовці. Спіймати таких легко, бо дедалі менше криються, довести ж провину - складніше: корупція.

Володимир Ніжник, мисливствознавець:

- Они, как правило, решают все вопросы на месте, или потом откупаются. Как мне сказал при задержании один браконьер, Владимирович: "Ну, вы не возьмете сейчас взятку, так следователь возьмет. Следователь не возьмет - значит, прокурор возьмет. А нет - так судья. В конце концов, я все равно откуплюсь".

Щоб браконьєрили менше, потрібно прищеплювати культуру полювання, кажуть самі мисливці. За державної підтримки. Приміром, у Білорусі організація охорони флори і фауни підпорядкована безпосередньо Президентові. В Україні такий контроль - здебільшого, громадський.

Борис Сачалко, Олександр Круликов, Олександр Данилов, НТН.