Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 травня 2010, 14:52 Інше
На Київщині археологи наткнулися на склад боєприпасів часів війни
На Київщині археологи наткнулися на склад боєприпасів часів війни

47 артилерійських набоїв часів Другої світової - на таку знахідку археологи не сподівалися. Шукали на Київщині солдатські поховання. Аж раптом - небезпечний сюрприз.

Міни, гранати та гарматні виявили місцеві археологи. Чоловіки шукали загиблих солдатів для перепоховання, а натрапили на цілий склад набоїв. Вони пролежали майже сімдесят років на сільському полі на глибині не більше метра. У 41-му тут точилися жорстокі бої.

Василь Коваленко, керівник пошукової асоціації:

- По одній лише Веселинівці підняли десь порядка тисячі чоловік. Убитих. Це по селу. А тут по дорозі дуже багато убитих. Їх позакидали в ямки. Це ми вишукували їх, щоб потім найти їхніх родичів. Прийшли і нарвалися на боєприпаси. Снаряди, міни, лимонки.

Відкопали 47 штук. Викликали саперів. Небезпечна знахідка - могла рвонути будь-якої миті, кажуть експерти. Якби на набої натрапили діти, могли б накоїти лиха.

Володимир Сергеєв, керівник групи ГУ МНС України:

- Є майже всі калібри, які знаходилися на озброєнні Червоної армії. Це мінометні міни 82 мм, 102 мм, 105. А також - артилерійські боєприпаси. Можу вам сказати, що всі боєприпаси на даний час дуже небезпечні, тому що вони є кінцевоспорядженими.

І такого добра в українській землі ще чимало. Рятувальники розповідають, знешкоджувати гарматні доводиться щодня. Їх люди знаходять на городах, полях і навіть у міських парках. Еменесівці просять бути обережними.

Володимир Сергеєв, керівник групи ГУ МНС України:

- Якщо вони знайшли щось непонятне для них, не мають компетентності в цьому плані, просимо звертатися по телефону "101", попереджати, і ні в коєму разі не чіпати смертоносні предмети. Хоч вони і пролежали 65 років. Але вони несуть смерть.

Сапери знешкоджують набої на спеціальних полігонах чи в кар'єрах. Складають до купи, під'єднують до вибухівки та закопують. А потім - вибух.

Тарас Білаш, Святослав Мелешкін. НТН.