Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 травня 2010, 11:50 Інше
В одному з полів Дніпропетровщини зібрали "врожай" боєприпасів
В одному з полів Дніпропетровщини зібрали "врожай" боєприпасів

Багатий урожай боєприпасів. На одному з полів Дніпропетровщини знайшли дві сотні снарядів часів Великої вітчизняної війни. Небезпечну знахідку знешкодили на місці.

Ці люди виходять на поля не з лопатами, а металодетекторами. Шукають вони не заховані скарби, а бойові снаряди. Кажуть, роблять це заради знищення останніх слідів війни на українській землі.

Ярослав Жилкін, член громадської організації:

- Находим, запоминаем места, вызываем МЧС, работаем. Они приезжают и это все утилизируют. Недавно нашли прямо в поле снаряд от катюши, триста миллиметров, представлял серьезную опасность для той же самой техники, которая работает на полях.

Самі активісти снарядів не чіпають. Певні, щоб не постраждати, головне - дотримуватися правил безпеки. Для них важливо знайти, а не розібрати чи підірвати набій.

Станіслав Оверчук, член громадської організації:

- Самое первое - это, учитывая то, что мы работаем с определенной техникой, это металлоискатели, это щупы. Если мы на что-то натыкаемся, мы тут же оставляем эту вещь в покое, и тут же ставим в известность правоохранителей, МЧС.

Цього разу врожай багатий. Самі не очікували. Біля хутора Високого знайшли сто чотирнадцять набоїв, зокрема, шістдесят шість снарядів, чотири десятки мін. А ще - гранати.

Петро Сигідій, керівник Софіївського районного відділу МНС:

- У нас кожен рік знаходять велику кількість снарядів, з них знайдено за останній рік більше тисячі, з них - 5 авіабомб. Зв'язано з тим, що земля просто видавлює ці снаряди назовні.

Коли снаряди знаходять активісти, піротехніки щиро радіють, адже набагато страшніше, коли до них дістаються діти.

Олексій Кожем'якін, керівник групи піротехнічних робіт Криворізького МУ МНС:

- На прошлой недели в пятницу в Криворожском районе 12-летний мальчик при попытки разбора снаряда 77 миллиметров, произошел подрыв, мальчик погиб на месте. Картина очень ужасная.

Піротехніки просять усіх, хто знайшов боєприпаси, в жодному разі не чіпати, відгородити їх підручними матеріалами й одразу зателефонувати в МНС.

Марина Борисполець, Артур Терещенко, НТН.