Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 квітня 2010, 16:52 Інше
Добровольці допомагають мінерам знешкоджувати снаряди часів ВВВ
Добровольці допомагають мінерам знешкоджувати снаряди часів ВВВ

Що далі від війни - то не менше знахідок. І роботи в українських мінерів. Інколи за день вони виявляють сотні набоїв. Як працюють піротехніки і як знешкоджують небезпечні залишки - в наступному сюжеті.

Десь у лісі місцеві шанувальники давнини бомби знайшли. Щоб знати, де копати - місце позначують паличками.

За півгодини приїжджають мінери. Затягують на собі бронежилети, надівають каски. Що за бомбу розкопують - ніхто не знає. Аби не так страшно було, - один з одним жартують.

Метрів за тридцять - металошукач знову пищить. Це, певно, ще одна бомба, гадають мінери й починають підозріле місце розкопувати.

Мінер:

- Видно, як самольот летів, і так він їх і скидав, а вони по якісь невідомій причині не вибухнули, і по траєкторії ми їх і знайшли.

Ну, нічого собі, - дивуються рятувальники. Розкопана міна майже не пошкоджена. А тому здетонувати може будь-якої миті.

Мінер:

- Підривник спрацьовує не тільки від механічного дії, а від термічної дії.

Шукати набої мінерам віднедавна допомагають активісти громадських організацій. Самостійно знахідок вони не витягають, а лише інформують, в якому місці небезпечна несподіванка.

Микола Петров, громадський активіст:

- В нас частина металодетекторів саморобних, у частини купляють. Роботу, звичайно стоп, огороджуєм прапорцями, робим загорожу, дзвонимо в МНС і займаємось своєю справою.

Така допомога вкрай потрібна, переконані мінери. Лише за минулу добу за наведенням активістів вони знайшли і знешкодили близько двохсот набоїв.

Анатолій Врублевський, заступник керівника центру швидкого реагування МНС України:

- Незважаючи на те, що кількість років з часів ВВВ збільшується, але кількість вибухонебезпечних предметів також збільшується. Це пов’язано із тим, що проводяться будівництва, розширення населених пунктів, а також іде активний пошук чорнокапатєлєй, які працюють, шукають метал, залізо.

Найстрашніше, коли гарматня знаходять діти. Вони не завжди замислюються, як це небезпечно. Ось ліквідовують одну зі знахідок на спеціальному полігоні. Тяжко собі уявити, що буде з людиною від такого вибуху.

А тому МНСівці вкотре застерігають: знайшли гарматня - одразу повідомте рятувальників, і в жодному разі не чіпайте його.

Борис Сачалко, Віталій Савенко, НТН.