Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 квітня 2010, 12:55 Інше
У Києві в покинутому автомобілі знайшли потужну саморобну бомбу
У Києві в покинутому автомобілі знайшли потужну саморобну бомбу

Саморобну бомбу, потужнішу за артилерійський снаряд, знайшли в покинутій автівці у столиці. Даївці вирішили перевірити мікроавтобус, що півроку простояв на подвір'ї багатоповерхівки, після дивного повідомлення.

Тарас Білаш, кореспондент:

- Автомобіль з вибухівкою простояв на паркованні з півроку. Щодня повз нього проходили тисячі людей, а до найближчого житлового будинку - кілька десятків метрів. Та на мікроавтобус ніхто не звертав уваги.

Даївці приїхали перевірити підозрілий транспорт. До міліції звернувся киянин і розповів, що на подвір'ї житлового будинку стоїть клон його Фольксвагена. Мікроавтобус такого самого кольору і з такими самими номерами.

Мешканець м. Києва:

- Позвонил парень, который хочет купить "Фольксваген". І он звонит. Это было в воскресенье. А я мою машину стою. Говорит, продайте мне машину. Что она стоит, я наблюдаю за ней полгода. Он сказал мне адрес, а сегодня я дочку завез.

- И точно такой? И цвет?

- Один в один. У меня только бампера белые.

Двері мікроавтобуса були відчинені. У салоні інспектори знайшли документи на транспорт. Та техпаспорт виявився фальшивкою. Підозрілий пристрій і коробку помітили випадково.

Василь Мотузко, інспектор УДАІ м. Києва:

- Коли шукали ганчірку, протерти номерні агрегати, то щоб звірить з техпаспортом, я під ганчіркою виявив невідомий пристрій, схожий на вибухівку - із радіодистанціонним управлінням.

ДАЇвці викликали слідчу групу й саперів. Експерти одразу взялися до справи. Щойно побачили пристрій, наказали відійти від машини якнайдалі. Розбирали картонну коробку з магнітами й дистанційкою у спеціальному костюмі. Впоралися за кілька хвилин. Що за жовта речовина була всередині - не повідомили.

Василь Мотузко, інспектор УДАІ м. Києва:

- А що це може бути?

- Невідомо. Провода ідуть до цього, подключаються магніти. Похоже на бомбу. А там - хто його знає. Приїдуть сапери, розкажуть.

Експерти вже з'ясували: жовтувата речовина - суміш гексогену з тротилом. Потужність вибухівки 300 грамів у тротиловому еквіваленті. Це більше, ніж в артилерійському гарматні. Саморобна бомба була під'єднана до армійського детонатора з дистанційним пультом. Тепер правоохоронці шукатимуть господаря начиння.

Тарас Білаш, Святослав Мелешкін. НТН.