Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 квітня 2010, 15:35 Інше
На Сумщині знешкодили близько 300 снарядів з часів ВВВ
На Сумщині знешкодили близько 300 снарядів з часів ВВВ

На Сумщині не обійшлося без вибухів: злетіли в повітря більше трьохсот мінометних мін та артнабоїв. Арсенал часів війни лежав за кілька метрів від залізничної колії. 65 років повз тони стрілива їздили пасажирські потяги.

Іван Загайко, заступник керівника спеццентру МНС:

- Осколок зайшов, дерево товщиною 10-15 см розкололо надвоє, якщо б попало в людину, то прошило б наскрізь.

І це лише осколок одного з трьох сотень боєприпасів, що їх знешкоджують МНСівці. Арсенал стрілива виявили під селом Перекопівкою. Таких великих знахідок спеціалісти не пригадують.

Іван Загайко, заступник керівника спеццентру МНС:

- Скоріше всього, перевозилося залізницею, у цьому районі був підрив вагона. Йшла війна, місцеві жителі склали в воронку, засипали землею, і так воно до вчорашнього дня і лежало.

У півсотні метрів - залізничний відтинок "Кременчук-Бахмач". Тут і коліс не залишилось би від вагона - в набоях більше 20 кілограмів тротилу.

Валерій Шокутько, помічник керівника спеццентру МНС:

- Категорично заборонено брати руками підозрілий предмет, а по-друге - обов'язково потрібно повідомити органи місцевої влади, а також зателефонувати до служби порятунку за номером "101".

Один за одним боєприпаси викладають у контейнер з піском. Спеціально обладнана вантажівка везтиме його до лісосмуги, за 2,5 кілометри від села.

Оксана Москаленко, кореспондентка:

- Знищення боєприпасів відбувається з найсуворішим дотриманням техніки безпеки. Єдине, в чому дозволяють взяти участь журналістам, це копати яму під майбутню закладку.

Олег Пташок, керівник піротехнічної групи:

- Для уничтожения одной минометной мины 50 калибра требуется всего 200 грамм взрывоопасного вещества. Сначала закладывается взрывоопасный предмет, а потом сверху - заряд для уничтожения.

65 років минуло після війни. А мирні канонади можуть лунати Україною ще скільки ж. Піротехніки кажуть, щовесни стрілива знаходять дедалі більше.

Оксана Москаленко, Олександр Федчун, Сумщина, НТН.