Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 грудня 2009, 12:12 Інше
У швидкому потязі "Санкт-Петербург - Севастопіль" не знайшли вибухового пристрою
У швидкому потязі "Санкт-Петербург - Севастопіль" не знайшли вибухового пристрою

Тероризм на експорт. Учора ввечері під Харковом зупинили російський потяг й евакуювали пасажирів. В одному з вагонів провідниця знайшла вибуховий пристрій. Прямував поїзд із Санкт-Петербурга до Севастополя.

На невеличкій станції під Харковом швидкий поїзд міжнародного сполучення зазвичай не зупиняється. Цього разу зупинився - на три з половиною години. Провідниця дев’ятого вагона знайшла пакет із чимось підозрілим.

Станіслав Перлін, керівник експертно-криміналістичного центру міліції:

- Это был до 20 см длиной полимерный, черного цвета предмет, на котором находились тумблера и элементы радиостанции. Специальный сотрудник экспертной службы в защитном костюме с помощью манипулятора после эвакуации пассажиров из поезда и с перрона произвел снятие данного предмета с поезда и поместил в специальный контейнер.

Такий контейнер витримує вибух гранати Ф-1 без шкоди довколишнім.

Микола Цвіра, керівник УМВС на Південній залізниці:

- Вставляється туди предмет, накривається мішком з піском і проводиться вибух. Там. От і все. В даному випадку спрацювала водяна пушка.

Що саме було в пакеті? Зовні, розповідають правоохоронці, схоже на радіопристрій. Остаточну відповідь дадуть експерти, які досліджують те, що залишилося. Бо вирішили: спочатку знешкодити, а вже потім розбиратися.

Марина Остапенко речник голови СБУ:

- Після того, як її винесли, міліціонери оглянули, і було прийнято рішення ліквідувати за допомогою гідропушки. Встановлено, що жодного вибухового пристрою там немає.

Правоохоронці називають помилковими дії провідниці. Кажуть: учинила вкрай непрофесійно й ризиковано, коли показувала знахідку керівникові потяга.

Микола Цвіра, керівник УМВС на Південній залізниці:

- Вона його перенесла з дев’ятого в п’ятий вагон. Вона проходила через вагони, де знаходились люди. Не дай Бог там би знаходився вибуховий пристрій - воно могло б здетонувати.

Правоохоронці припускають: пакет забув або загубив хтось із пасажирів. Перша зупинка російського потяга в Україні була в Харкові.

Андрій Мухатаєв керівник УСБУ в Харківській області:

- Нами установлен один из пассажиров, который ехал в этом купе. Сейчас проводятся работы по установлению всех обстоятельств и пассажиров, которые ехали в купе: где садились, где выходили, что имели в руках, пользовались ли этим предметом, который вызвал подозрения. Если пользовались - то как.

Сьогодні вчорашню спецоперацію всі задіяні служби з полегкістю називають "імпровізованими навчаннями". Результатом задоволені, кажуть: спрацювали злагоджено. Проте, бажають, щоб такі надзвичайні пригоди не повторювались.

Ганна Силаєва, В’ячеслав Душка, Харків, НТН.