Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 листопада 2009, 10:48 Інше
На Рівенщині знешкодили два артилерійських набоя
На Рівенщині знешкодили два артилерійських набоя

На Рівненщині взялися знешкоджувати артилерійське стріливо, яке на дні річки знайшов підводний мисливець. Першим рятувальники витягли з води набій катюші. Піротехніки кажуть: він хоч і старий, але дуже небезпечний. Якби здетонував, то наробив би лиха на кілометр довкола. А там такий не один.

Обстежити дно Горині рівненські рятувальники покликали хмельницьких колег. А щоб справи йшли швидше, допомогти попросили підводного оператора Сергія Партаса, який, власне, і знайшов тут стріливо. Чоловік показав з човна місце, де лежить реактивний набій. Далі за справу взялися фахівці.

Іван Марчук, кореспондент:

 - Для того, щоб визначити точне місце знаходження боєприпасу рятувальникам знадобилось близько години. Працювали вони з металошукачем, втім роботу дуже ускладнювали сильна течія та мутна після дощів вода.

Навіть після того, як за допомоги металошукача знайшли набій ще година знадобилась, щоби підняти його на човен, а потім витягти на берег.

Костянтин Старковський, заступник керівника піротехнічної групи м. Хмельницького:

- Реактивний снаряд м-13, катюша, вагою близько 60 кіло. Становив небезпеку як для рибалок, так і для відпочиваючих біля річки.

Сергій Партас, підводний оператор:

- Швидко зреагували, напевно, завдяки цьому сюжету. Я так і думав, що це снаряд катюши.

Знахідку піротехніки відвезли на спеціальний полігон і там знешкодили. На цьому підводний рейд саперів не завершилися. Наступного дня фахівці поїхали до села Рішуцька, що в Рівненському районі. У тамтешній водоймі на глибині трьох метрів причаївся артилерійський набій. Рятувальники з'ясували: його чіпати надзвичайно небезпечно.

Сергій Соломчук, перший заступник керівника ГУ МНС в Рівненській області:

 - Пройшов канал ствола, і через це його транспортувати не можна було. Тому було прийнято рішення знешкоджувати на місці знахідки.

З Рівненської області Іван Марчук, Богдан Кравчук, Дмитро Мельник, НТН.