Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2009, 11:05 Інше
Дрогобицькі ДАЇ-вці впливають на боржників за допомогою «ганебного стовпа»
Дрогобицькі ДАЇ-вці впливають на боржників за допомогою «ганебного стовпа»

Дрогобицькі ДАЇ-вці взялися за порушників, що відмовляються платити штрафи. Міліціянти згадали історію середньовіччя: впливають на боржників за допомогою сучасного «ганебного стовпа». Більшість порушників аж біжить до каси.

Начальник ДАІ: «Я думаю, неприємно вам буде, якщо вас будуть транслювати по телебаченню як порушників. Краще, якщо вас будуть транслювати по телебаченню за ваші добрі вчинки. Це моя вам порада».

Це перше й останнє попередження під час профілактичної бесіди, на яку ДАЇ-вці викликають водіїв-порушників. Ті не квапляться сплачувати штрафи. Чоловіки посміхаються – думають, минеться.

На дорозі порушників чатує потрійний, не надто приємний, сюрприз: ДАЇ-вці, виконавча служба та телекамера. В кого водійська репутація не заплямована – вільний. А тих, хто заборгував штраф, не пожаліють. Будь ти хоч генералом козацької армії.

Богдан Прокопишин, водій-боржник: «Атаман Прикарпатського козацького об’єднання. 360 гривень. - 360 гривень? А за що? Що ви зробили? - А це не ми зробили. Був протокол десь там. Я не пам’ятаю. - А за що? - Десь зупинилися, по-моєму, не там, де треба».

За отаманом ДАЇ-вцям довелося побігати в прямому сенсі – він намагався втекти. Тепер поки генерал не знайде 360 гривень – його джип стоятиме на шрафмайданчику. А городяни побачать його по телевізору.

Михайло Кузьмін, керівник ВДАІ Дрогобицького району: «Він завжди веде себе дуже дивно. Завжди представляється, що він є генерал-полковник і він з начальником ДАІ не має бажання спілкуватися. То не його рівень».

Такі, як той отаман – то типові боржники, запевняють інспектори.

Михайло Кузьмін, керівник ВДАІ Дрогобицького району: «Ви знаєте, найбільшими боржниками є власники дорогих іномарок, джипів».

Ідея використати місцеве телебачення в якості «ганебного стовпа» себе виправдала, кажуть ДАЇ-вці. Навіть запеклі скупердяї воліють заплатити, щоб уникнути дешевої слави.

Наталя Зелена, журналіст дрогобицької телекомпанії: «Ви розумієте, місто маленьке і те, що тебе побачили десь, психологічно впливає на людину і стимулює її піти і заплатити».

Співробітниця виконавчої служби: «От, сьогодні заплатив боржник тисячу гривень».

Та трапляються «міцні горішки» - їх не налякати ні телебаченням, ні вилученням майна. Стосовно них дрогобицькі ДАЇ-вці обіцяють застосувати «важку артилерію». Та поки що тримають секретну зброю в таємниці. //Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львівська область, НТН