Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 жовтня 2009, 10:53 Інше
На Львівщині просто перед храмом загинув 50-річний інвалід
На Львівщині просто перед храмом загинув 50-річний інвалід

50-річний інвалід прийшов продавати іконки, але виявилося, що за місце під церквою треба платити. Чоловік відмовився й за це дістав дерев’яною палицею по голові.

Їм забракло кількох гривень на алкоголь. Тож вирішили погратись у «рекетирів». Пішли збирати «данину» за місце під храмом. Напередодні свята туди приїхали продавці іконок та релігійної літератури. Переважно глухонімі. Саме інваліди й стали жертвами нападу.

Микола Гладюк, перший заступник керівника Яворівського РВ міліції: «Конфлікт і виник із-за того, що та община відмовилася від здійснення отаких виплат місцевим жителям за місце їхнє перебування… Зайняття торговою діяльністю в селі Нагачів».

Четверо місцевих розбишак жорстоко побили одного з інвалідів. Чоловік спробував тікати, та один з нападників наздогнав його й почав гамселити дерев’яною палицею по голові. Все це відбувалося у кількох метрах від церкви. Мешканці одного з будинків чули відчайдушний стогін. Кажуть, німий чоловік, як міг, кликав на допомогу.

Свідок: «Та вони дуже кричали, вони дуже кричали... Боже, вони не плакали, вони єнчали, вони єнчали».

У сутичці з бузувірами постраждав ще один глухонімий. Він кинувся рятувати товариша, але було вже пізно. Від отриманих травм постраждалий помер наступного дня в лікарні. Правоохоронці почали розшукувати винних. І одразу ж зіштовхнулись з чималими труднощами.

Юрій Моржин, керівник відділку Яворівського РВ міліції: «Потерпілі в силу своєї інвалідності і сприйняття світу, вони по різному, специфічно сприймають події, тому важко було слідчим встановлювати деталі перебігу тих подій. Потерпілими є громадяни, інваліди 3-ї групи по слуху, а тому специфіка спілкування їх з слідчими вимагає певних моментів Зокрема присутності спеціальних перекладачів, сурдоперекладачів».

Селяни ж тільки ускладнювали пошуки, всіляко покриваючи односельців. Проте детальний огляд місця події приніс несподівані результати. Оперативники знайшли в траві мобілку одного з нападників, загублену під час бійки.

Микола Гладюк, перший заступник керівника Яворівського РВ міліції: «Був знайдений мобільний телефон... Під час огляду із-за цього мобільного телефону був встановлений перший учасник цієї бійки. Він розповів про решту учасників цього конфлікту».

Слідчі з’ясували, хто саме з четвірки став винуватцем трагедії. Йому світить від 7 до 10 років за ґратами. //Галина Лемішко, Юрій Котоус, Львівська область, НТН