Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 жовтня 2009, 13:16 Інше
На Івано-Франківщині молоде подружжя придбало смертельно небезпечну квартиру
На Івано-Франківщині молоде подружжя придбало смертельно небезпечну квартиру

Коли в омріяному помешканні престижного будинку на Івано-Франківщині люди вирішили розпочати ремонт, просто в стіні мансардного приміщення виявили справжній склад набоїв.

В оселі під час та після війни мешкала німецька родина. Згодом вона еміґрувала. Квартири ж у цьому будинку вважають за престижні - просторі кімнати, високі стелі. Ще й неподалік від центру на тихій вуличці. Вартість такого житла, зазвичай, більша ніж нового.

Олена Солтан, мешканка будинку: «Нам з архіву сказали, що будинку більше 100 років, ще при Бойчукє Володимирі. У нас є документи, що це пам’ятка архітектури, охороняється законом».

Оксана Бойко придбала квартиру 6 років тому. На ремонт спромоглася тільки тепер. Майстри, що розбивали стіну для перепланування, не повірили своїм очам: в ніші лежали вибухонебезпечне начиння Другої Світової війни. Господиню ж знахідка шокувала.

Оксана Бойко, власниця квартири: «Цього року я вирішила зробити капремонт. Мої працівники виявили, але спочатку подумали, що це клад. Не знали, чи говорити. На лахмітті, в паперових ящиках виявили боєприпаси».

Роботи терміново припинили. Повідомили міліцію та МНС. Піротехніки виявили 42 паковання різнокаліберних патронів, 13 ручних гранат та 7 підривників. Уся вибухівка добре збереглася. Мешканці будинку жили біля смертельної небезпеки понад півстоліття, і про те навіть не здогадувалися. У разі механічного пошкодження в повітря могла злетіти ціла вулиця.

Олександр Данилевич, співробітник ГУ МНС в Івано-Франківській області: «У спокійному стані небезпеки не представляють. У разі механічної дії життю та здоров’ю людини загрожують у великій мірі».

Вибухівку знешкодили того ж дня на одному з полігонів за межами Івано-Франківська. А правоохоронці та МНС-івці застерігають - купуючи житло, надто у старих будинках, пильнуйте. З початку року прикарпатські сапери вилучили та знешкодили більше 600 вибухонебезпечних предметів минулих воєн. //Світлана Лунгор, Марина Криворотова, Івано-Франківська область, НТН