Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 вересня 2009, 12:18 Інше
Цунамі на Сумщині: річкою Ворсклою прокотилася хвиля
Цунамі на Сумщині: річкою Ворсклою прокотилася хвиля

Річкою Ворсклою прокотилася хвиля, що розмила береги й знесла бетонні укріплення. Скажений потік утворився, коли опустили один із шлюзів греблі. Невідомі вночі перерізали троси, що тримали опуст, тобто заслінку. Тепер їх прагнуть бачити правоохоронці – аби покарати, та екологи – щоб подякувати.

Раніше тут було глибоко, до трьох метрів. Зараз можна легко перейти вбрід. За одну ніч річка Ворскла перетворилася на мілкий струмочок.

Так вона виглядає аж до самого кордону з Полтавщиною. Тут, поблизу села Куземина знаходиться гребля. Уночі один з її шлюзів відкрився.

Іван Якушенко, оглядач гідротехнічної споруди: «Контрольний був замер - 2,70. Но вода йшла більше, до трьох метрів. І позривало отбойники. Отбило отбойники».

В МНС кажуть, Бог милував: ніхто з місцевих не вийшов на світанку рибалити.

Роман Сухотеплий, старший інспектор Охтирського РВ ГУМНС України в Сумській області: «Якщо б там були люди, могло б статися непоправне, могли б утонути. Якби поблизу були населені пункти, могли б потрапити у зону підтоплення».

Спеціалісти, які обслуговують греблю, впевнені: троси, що тримали шлюз, не просто зносилися, їх перерізали болгаркою. Невідомі діяли вміло й без остраху – гребля вночі безлюдна.

Володимир Швед, головний інженер Боромлянського міжрайонного управління водного господарства: «Коли ріже трос, під вагою б’є сюди трос. Если попаде сюди людина, або голову відірве, або переб’є напополам, руки-ноги побить може. Охорони в нас немає, держава не виділяє гроші».

Маса води, яку стримувала гребля, понеслася на Полтавщину. А з нею й чимало риби.

Володимир Швед, головний інженер Боромлянського міжрайонного управління водного господарства: «Там же тоже наверное такі стоять шлюзи. І у них немає води. Тут майже мільйон кубів води утекло. І щоб їхнє водосховище було наповнене. Ну, а де вода, там життя».

Правоохоронці ж власних версій поки не озвучують.

Сергій Бондаренко, заступник Охтирського міжрайонного прокурора: «Ми чекаємо відповідного листа з державної екологічної інспекції з приводу нарахування завданої шкоди навколишньому природному середовищу. Триває також перевірка зі сторони Охтирського МВ ГУМВС і рішення про порушення кримінальної справи: або замах на крадіжку самого шлюзу, або порушення правил охорони вод, або і те і інше. Це буде вирішено до кінця тижня».

Тих, хто відкрив шлюз, треба не карати, а благословити, кажуть екологи. Більшої шкоди для річки, ніж гребля, годі й уявити. Її звели поблизу Куземина 20 років тому. Планували зрошувати сусідні угіддя, але не склалося. Електростанція також лишилась в проекті. Господарчої користі жодної, а річка гине.

Роман Бабко, кандидат біологічних наук: «В 80-ті роки прозорість води досягала більше 5 метрів. В районі греблі за останніми пробами 2004 року була 40 сантиметрів. Тобто прозорість гірша, ніж у невеличкому сільському ставку. Пляжі піщані зникли. Чому? Чому відбулося заростання Ворскли? Це гребля. Це її пряма дія».

Що довше стоїть гребля, то більше місцевих видів рослин і тварин зникає. Екологи в розпачі: за 20 років видове розмаїття риб скоротилося на третину.

Євген Лебідь, кандидат біологічних наук: «Мы стали свидетелями, за вот этот 20-летний промежуток времени заболевания реки. Если не остановить эти деструктивные процессы, можно будет говорить, с большим сожалением, о смерти реки».

Тим часом шлюз ремонтують. Спеціалісти прогнозують відновлення рівня води за кілька місяців.

Марія, мешканка села Куземина: «Не надо її піднімать, хай вона така й буде. Ми змалечку так привикли. Ми переходили її ножками своїми, маленькі були». //Оксана Москаленко, Олександр Федчун, Сумщина, НТН