Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 вересня 2009, 11:09 Інше
У столиці кількасот мешканців будинку можуть загинути під завалами
У столиці кількасот мешканців будинку можуть загинути під завалами

Будь-якої миті мешканці будинку на вулиці Красноткацькій, що в Києві, можуть загинути під завалами. 4 роки тому будівля постраждала від вибуху газу. Два під’їзди зруйновані, а в чотирьох сусідніх і досі мешкають люди. Щодня вони бояться, що дім впаде.

Любов Невська, мешканка міста Києва: «Я боюсь проснуться внизу у соседки. Боюсь, что упадёт вот здесь стена, когда я буду готовить кушать. Боюсь, что дети мои останутся одни и тут что-то произойдёт».

Щоранку Любов Невська дякує Богові лише за те, що прокинулась. Разом з двома дітьми жінка мешкає у комунальній квартирі будинку, який будь-якої миті може впасти. Вона охоче демонструє принади свого помешкання.

Любов Невська, мешканка міста Києва: «На кухне чёрная плесень до того довела пол, что плитки уже откололись и трещина после взрыва уже пошла в угол кухни. Посмотрите, лопнутый пол, мы отремонтировать не можем. Мы ждём ответа, что будет с нашим домом и что нам делать».

4 роки тому на вулиці Красноткацькій прогримів вибух. Одна людина загинула. Мешканців з двох зруйнованих під’їздів відселили. А решта так і залишилися чекати своєї долі. Аварійних квартир тут 80. Частину будинку підпирають зусібіч, щоб не впав, газові труби. Але потроху частина стіни відходить і тягне за собою весь будинок.

Микола Микитенко, головний архітектор Дніпровського району Києва: «Експерти рекомендували будинок знести. Якщо він буде стояти довгий період, то варіанти можуть бути різними, але цього не треба допустити. Чим далі тим більше тріщин, тому що будинок уже 4 роки стоїть після трагедії, що була. Будинок рушиться».

Мешканці будинку оббили вже всі владні пороги. І скрізь отримують лише відписки. Нині люди прийшли до райадміністрації.

Мешканці будинку: «Мы доведены до отчаянья, когда я в комнату не могу войти из-за чёрной плесени. Я задыхаюсь, мой ребёнок задыхается, а мы обиваем пороги. Мы уже были тут и оставили все данные, и нам никто не позвонил. Мы никто, никто для вас!»

У райраді кажуть, що прагнуть допомогти людям, але грошей на цей будинок місто не надало. Та й взагалі міський спецжитлофонд пропонує замість нового будинку і квартир зробити ремонт у старому.

Оксана Мисовська, голова Дніпровської районної адміністрації у місті Києві: «Пропонують, щоб ми погодилися на ремонт лише в двох зруйнованих під’їздах без ремонту і без реконструкції сусідніх. Зрештою заключення експертів, що осідають зруйновані 5 і 6 під’їзд і за собою, як єдине ціле тягнуть сусідні чотири під’їзди, звідси тріщини, звідси пошкодження. Ми відстоюємо, щоб мова йшла, або про руйнування всього будинку і будівництво нового на його місці».

Одне слово, між містом і районом точаться суперечки. Ольга, матір 4-ох маленьких дітей, щодня повертається додому і з острахом дивиться на нові тріщини.

Ольга Климко, мешканка будинку: «Вот эта трещина появилась буквально полтора года назад, хотя взрыв произошёл четыре года назад. Сначала она пошла по верху, а вот это я смотрю, уже и стенка отваливается».

Все, що жінка має, – кімнату в комуналці. Стіни поїла пліснява, а коштів на ремонт немає - чоловік трагічно загинув пару років тому. Ольга каже, роки після вибуху живе у постійному страху. Боїться не за себе, а за дітей. //Марина Борисполець, Олександр Мироненко, НТН