Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 вересня 2009, 10:47 Інше
Масове отруєння у Криму: 150 дітей ушпиталили з гострою кишковою інфекцією
Масове отруєння у Криму: 150 дітей ушпиталили з гострою кишковою інфекцією

За останніми повідомленнями, 150 малят віком від 2-х до 7-ми років ушпиталили з гострою кишковою інфекцією у Джанкої. Постраждалі відвідували міські дитячі садочки. Прокуратура вже порушила кримінальну справу.

У Джанкої 9 дитячих садків, малюки, що занедужали, відвідували 8 із них. Батьки розповідають, ще ввечері нічого не віщувало лиха, а до ночі майже в усіх дітлахів з'явилися ознаки отруєння.

Юлія Інякова, мати хворої дитини: «Вчера мы ходили в садик, пришли домой, все было хорошо. А в час ночи у нас температура 38.6, рвота сильная, понос. Ребенок плачет, кричит: «Животик болит, не могу, мама-мама».

Дмитро Деревицький, батько хворої дитини: «Сначала рвота и понос, как и у всех детей. Температура в основном 38.6, у некоторых детей до 40».

Одразу до Джанкоя прибула комісія на чолі з міністром охорони здоров’я. Урядники з'ясовують причини масового захворювання дітей. Зі слів медиків, стан ушпиталених малюків середньої тяжкості.

Василь Князевич, міністр охорони здоров'я України: «На цю хвилину стан дітей в основному задовільний. Є 5-7 дітей середньої важкості».

Проте батьки вважать, що служби МОЗу й епідеміологи приховують від громадськості інформацію про занедужання малят і реальну кількість ушпиталених.

Дмитро Деревицький, батько хворої дитини: «Вроде бы два человека в реанимации. Точно никто ничего не знает, никто не говорит. Мне кажется, что эту сумму нужно умножить на два. Потому что в журнале на вчерашний вечер у них даже не было листов, чтобы записать всех».

Юлія Інякова, мати хворої дитини: «Во всем городе, в каждом садике такие все детки, все знакомые. Вот такая у нас беда».

Нині за вказівкою санстанції закрито два міських садочки. Співробітники СЕС узяли на аналіз проби, результати якого будуть готові завтра. Та попередній діагноз уже є.

Василь Князевич, міністр охорони здоров'я України: «Орієнтовно, клінічно ми виставляємо всім гострі ентероколіти, якого ґенезу, якої причини конкретної ми скажемо, залишилось тут день-два. Зараз для нас надзвичайно важливо виявити ще тих дітей, які можливо хворі і знаходяться дома. Створені 5 бригад, які уже зараз проводять ці подвірні обходи. Ми займемося дуже серйозно розслідуванням причин, що привело до цього».

Джанкойська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом отруєння вихованців дитячих садків міста. Попередня версія слідства: недбальство посадових осіб, з вини яких у дошкільні заклади потрапили харчові продукти сумнівної якості.

Марія Кров'якова, головний державний санітарний лікар АР Крим: «Изучали меню. Предварительно мы сейчас не можем сказать, либо это молочное, либо это курица… Все взято на исследование».

Та поки лікарі і фахівці з’ясовують причини масового занедужання малят - їхня кількість постійно зростає. //Світлана Скляренко, Юрій Ламзин, Крим, НТН