Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 вересня 2009, 08:46 Інше
У Києві розгорається справжня війна через кіоски
У Києві розгорається справжня війна через кіоски

 

Можновладці хочуть демонтувати, власники не дають. Свою правду кожен захищає документами, кулаками й навіть пострілами.

Власник кіоску: «Зайдите в ларек. Да тихо ты! Не надо драться, руки убери дружище».

Така колотнеча була серед білого дня. І то не зустріч кримінальних авторитетів. Хлопці в камуфляжі - співробітники столичного управління з упорядкування. У буденному одязі - власники кіосків. Представники влади приїхали залізні конструкції прибрати. Підприємці оборонялися. Стійко.

Микола, підприємець: «Это уже 10-й выезд на мои торговые точки. Ночью в пятницу были по другому адресу».

Валерій, свідок: «Их очень много было, а он один. Когда он занял оборону и охранял киоск, исподтишка какие-то люди из благоустроя подбежали и начали стрелять в упор. Сначала из под бочки с квасом, потом подбежали и начали в него в упор и он скрылся».

І цього разу хотіли демонтувати рундука – зламали двері. Допомогли власникові його колеги. Стусанів протиборці надавали один одному добрячих. Така війна між київською владою й торгівцями точиться вже місяців зо три. Відколи Київрада ухвалила нові правила розташування малих архітектурних форм. Разом із тим попередні дозволи анулювала.

Микола, підприємець: «Раньше в паспорте были согласования всех инженерных служб, и это был действительно документ. Его вносили в базу, реестр. Любые строительные компании выполняли работы, знали, что стоит этот объект. Сейчас же просто фотография, схематично нарисованная схема».

Микола отримував дозвільні документи ще за старими правилами, тож свою власність віддавати не бажає.

Микола, підприємець: «Вы должны проводить решение суда. - У вас есть решение суда? - У нас есть правила благоустройства. - Никаких таких правил нет, есть решение суда. Суд может затягиваться на два года, на три года, в Киеве МАФов миллион».

В управлінні з питань контролю за впорядкуванням ситуації, що склалася – дивуються. Мовляв, дозвільну систему спростили.

Сергій Неклюдов, керівник ГУ з питань контролю за благоустроєм КМДА: «Для того чтобы МАФ законно располагалась в городе Киеве, необходимо получить разрешение архитектуры и управление по благоустройству. Два этих документа полностью подтверждают легитимность МАФа».

Кажуть - поступилися тим, у кого документи старого зразка – обіцяли безоплатно оформити деякі дозволи.

Сергій Неклюдов, керівник ГУ з питань контролю за благоустроєм КМДА: «Большая часть предпринимателей позитивно откликнулась на нововведение. По прошествию 3-х месяцев оформляют разрешения в установленном порядке».

Віталій Апостолов, голова представництва Держкомітету з питань підприємництва: «Я тебе сделаю документы – ты стой, то якщо немає цих документів, то підприємець повинен чітко розуміти, що його розводять. Через два місяці до нього приїде благоустрій і буде повністю прав, коли він буде його зносити».

Держкомпідприємництва ситуацію намагається контролювати. Працює комісія, яка має визначити, хто законно використовує місця на столичних вулицях.

Віталій Апостолов, голова представництва Держкомітету з питань підприємництва: «6,5 тисяч підприємців мають ці документи, видані раніше, але вони діють».

Поки вони визначають, кіоски продовжують демонтувати.

Це справжній цвинтар, тільки без вінків та хрестів. Сюди привозять з демонтованих зі столичних вулиць кіоски. В останню путь їх проводжають як і забирали – інколи з товаром, вивісками, особистими речами продавців.

За три літніх місяці їхня кількість тут зросла удвічі. Як владнати ситуацію - підприємці не знають. Адже нові дозволи на розташування МАФів коштують дорого. Тільки один документ - 20 тисяч гривень. Скільки ще власники рундуків оборонятимуть власність - невідомо.

В управлінні з упорядкування вже заявили – віднині на демонтування кіосків разом з урядниками виїжджатиме слідчо-оперативна група, що фіксуватиме кожне правопорушення з обох боків. //Олена Ткаченко, Олександр Кругликов, НТН