Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 вересня 2009, 10:28 Інше
1 вересня без даху над головою: за гуртожиток вимагають хабара
1 вересня без даху над головою: за гуртожиток вимагають хабара

Багато студентів, що приїхали навчатися до столиці з реґіонів, досі не оселилися в гуртожитках. У вишах обіцяють - невдовзі проблему залагодять. А щоб ефективніше - вимагають хабарі.

Оксана не з чуток знає як воно, коли за місце в гуртожитку гроші вимагають. Каже, хабар – це ґарантія, що дитині під дахом житиметься безтурботно. Та оселитися годі навіть із повними кишенями банкнот. Потрібні зв’язки.

Оксана Ловцова, студентка: «Дуже важливим є таке поняття як посередник. Людина, яка немає посередника, вона не знає, як подати. Завжди такий стрьом в душі. Не знаєш кому дати, ти даєш і тут уже наобум – або ти попадаєш, або ти пролітаєш».

Яка ціна питання – цього дівчина не сповіщає. Навіщо – питається вона?

Оксана Ловцова, студентка: «Скільки там ти можеш дати, але так, шоб не образити. От скільки б тобі було не образливо, щоб тобі дали, стільки ти даєш».

Уже кілька років Андрій захищає права студентів. Скільки коштують квадратні метри в гуртожитку - казати не боїться.

У реґіональних вишах це разова сума – 100–200 гривень. У столичних – те саме, тільки вже американськими грішми.

Часто селять і сторонніх осіб. Андрій показує статистику – приміром у національній медичній стоматологічній академії таких 23, а в університеті кораблебудування - аж 70.

Андрій Черних, керівник асоціації захисту прав студентів: «Це є люди і працівники правоохоронних органів, ЖЕКів, прокуратури, які на взаємовигідних умовах для адміністрації вузів або просто з комендантом по домовленості поселяються. В той час це не дає поселити тих, кому це дійсно потрібно».

Це не ми такі, а життя. Декан радіофізичного факультету київського університету сторонніх не селить. Проте й без них місць катма.

Ігор Анисимов, декан радіофізичного факультету КНУ імені Т. Шевченка: «У цьому році, нажаль, ситуація погіршилась. По-перше, один із гуртожитків ставлять на капітальний ремонт, його планують використати як готель для Євро 2012. У зв’язку з цим загальна кількість місць у університетському гуртожитку ще зменшилась».

Про хабарі не чув. Але каже, якби кімнат побільшало, не було б і клопоту. Нині забезпечити житлами всіх охочих не зможе.

Принцип розселення вже є. Серед привілейованих ті, хто приїхав здалеку. У кого неповна родина або батьки пенсіонери. Для решти - процедура ущільнення або ще цікавіше – дорожчий гуртожиток.

Ігор Анисимов, декан радіофізичного факультету КНУ імені Т. Шевченка: «Ми змушені селити по 4 студенти в тримісні кімнати, по 5 в чотиримісні. В нас є такі можливості. В нас в університеті є можливість поселити студентів в більш комфортних умовах, але там суттєво більша платня».

Стежити, чи є здирництво, мають студентські організації і правоохоронці.

Олександр Медведько, генеральний прокурор України: «Правоохоронними органами активізовано зусилля на виявлення – систематично проводяться оперативні заходи щодо відслідковування фактів корупції і хабарництва у сфері освіти».

Одні й інші радять – якщо від вас вимагають хабара, негайно повідомте міліціянтів. Тоді й місце в гуртожитку раптом з’явиться й підплачувати за нього не доведеться. //Борис Сачалко, Олександр Кругликов, НТН