Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 серпня 2009, 13:11 Інше
Небезпечні рослини: дівчина отримала опіки від відпочинку в ботанічному саду
Небезпечні рослини: дівчина отримала опіки від відпочинку в ботанічному саду

В Україні є сотні рослин. Квіти, плоди, листя і навіть їхній пилок - небезпечні, а іноді навіть смертельні для людини.

Одного ранку Ганна прокинулася від нестерпного болю. Її ліва рука стала червоною, набрякла й пекла вогнем. Дівчина не могла второпати, звідки взялася ця халепа.

Ганна Небилиця, постраждала: «Естественно я испугалась, начала собираться в больницу. Пока я собиралась, начал раздуваться пузырь, он раздулся до вот таких размеров. Пока я доехала до больницы, в течение трёх часов у меня такой пузырь был».

Коли дівчина приїхала до лікаря, той одразу запитав, чи не була вона десь на природі. З’ясувалося, що напередодні Ганна була у ботанічному саду.

Ганна Небилиця, постраждала: «Я гуляю в ботаническом саду очень часто, но никогда такого раньше не было. Мы просто гуляли по улице, по саду. Я не присаживалась ни на лавочку, никуда».

Цю рослину-велетня завезли з Кавказу. Росте борщівник на полях, уздовж трас, біля водойм. Зовні схожий на величезний укріп, а суцвіття - на великі білі шапки. Охочих доторкнутися до нього вистачає. Але робити цього категорично не можна. Навіть зараз, коли борщівник уже сухий.

Тетяна Багацька, провідний інженер національного ботанічного саду імені Гришка: «Краще не торкатися. Іноді буває, що воно росте в місцях відпочинку, і люди розташовуються біля цього. Діти граються з цими листками. Якщо доторкатися до рослини, то вона робить травму на шкірі».

Виявляється, ця рослина містить речовину, яка в кілька разів підсилює дію ультрафіолетових променів. Тож за лічені хвилини сонце буквально обпікає шкіру, хоча відчуває це людина не одразу.

Олена Старченко, дерматолог: «После этого образуются волдыри или ожоги, при чем такие ожоги, которые могут сравниться с ожогами от высокой температуры третьей степени».

Такі опіки загоюються дуже довго, а сліди від них сходять понад рік. Ганна лікує руку вже другий тиждень. Фахівці радять, якщо ви вже торкнулися рослини, одразу промити місце доторку водою з милом. Окрім борщівника на пляжах можна зустріти ще одну підступну рослину – церхус.

Тетяна Багацька, провідний інженер національного ботанічного саду імені Гришка: «Оці дуже гострі обгортки створюють небезпеку для людини, бо згорточка ця має такі шипи, які встромляються в шкіру і тоді треба тільки хірургічне втручання, щоб позбавитися цього плодика».

Боротися з церхусом важко, адже його стебла стеляться по землі. Тож чи не єдиний спосіб - випалювати рослину.

Ще одна представниця отруйної флори – амброзія. Вона підкупає своїми пишними та зеленими стеблами. Насправді ж її не можна ні торкатися, ні стояти поряд з нею. Амброзію занесли до списку карантинних рослин, її чисельність контролює держава.

Тетяна Багацька, провідний інженер національного ботанічного саду імені Гришка: «Амброзія небезпечна для людини саме своїм пилком. Цей пилок продукує поліноз, алергічні хвороби, які можуть призвести навіть до смерті».

Нині найнебезпечніший період – цвітіння амброзії. В цей час бур’ян небезпечний навіть для абсолютно здорових людей - може викликати задуху та висипи на шкірі.

Знищувати амброзію хімічними речовинами в межах міста недопустимо, тож фахівці радять скошувати цю рослину кілька разів до початку цвітіння. А найефективніший спосіб боротьби з цим бур’яном, просто виривати рослину з корінням.

Ботаніки говорять, будь-яка рослина може бути і ворогом, і другом. Утім, якщо ви зустріли на своєму шляху невідому представницю флори, краще не підходити до неї. Адже контакт з незнайомкою може мати фатальні наслідки. //Марина Борисполець, Віталій Савенко, НТН