Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 серпня 2009, 11:02 Інше
Українське законодавство не називає розстріл злочином?
Українське законодавство не називає розстріл злочином?

Вогонь по школярах. На Львівщині 14-річний учень розстріляв із пневматичної зброї своїх однолітків. Двох хлопців поранено. Та підліткові певно все минеться, бо українське законодавство не називає його вчинок злочином.

У свої 14-ть Микола дістав кульове поранення в передпліччя. Кулю витягли, та рука ще болить. Каже - минулої неділі близько 12-ї ночі прогулювався з друзями біля озера. Раптом почалася суперечка з однокласником через дівчину.

Микола Бучківський, постраждалий: «Десь отут. Я відкликав того хлопця, щоб ми поговорили. Потім він отут стояв з Крайовським. Потім він стрельнув десь сюда. Я підійшов, його штовхнув, він почав стріляти».

Однокласник, що, як стверджує Микола, був напідпитку, почав стріляти в усіх. Ще одному хлопцеві куля влучила у щелепу.

Володимир Сепливий, лікар-хірург Буської районної лікарні: «Кулька діаметром 0,3 см. Звичайно пошкодження серйозне. Якби сталося попадання десь в око, то звичайно було б серйозне пошкодження ока».

Винуватець - 14-річний Віталій – про те, що сталося, розповідає неохоче. Каже - пневматичного пістолета взяв у брата, щоб похвалитися перед приятелями. А стріляв по друзях, бо йому здалося, що вони хочуть на нього напасти. При цьому усвідомлював, що може когось убити.

Віталій, стрілець: «Був Микола, він мене був копнув і всьо. Він щось витягував. Я не бачив що, бо було темно. Ну, якщо в око попасти чи в висок, то чо нє. - То ти налякався і почав стріляти? – Та».

У селі подейкують - хлопець, що стріляв, із проблемної родини. Батько покинув сім’ю, а мати зловживає оковитою. Та найбільше люди звинувачують алкоголь. Адже підліток був напідпитку.

Євгенія Пришляк, бабуся постраждалого: «В нас відкрити такий магазин цілодобовий і там діти спиваються. Там напиваються, коли хочете, скільки хочете і як хочете».

Хоч у якому стані був хлопець, кримінальну справу проти нього навряд чи порушать. Правоохоронці кажуть - дозволу на пневматичну зброю не потрібно. А те, що вона опинилася в руках дитини - згідно із законом - злочином не є.

Денис Харчук, керівник відділу ГУ МВС у Львівській області: «В залежності від степені важкості тілесних ушкоджень: якщо середнього ступеню, то відкривають кримінальну справу. Якщо легкі, то відповідно буде адміністративна відповідальність».

Остаточні висновки міліціянти зроблять лише тоді, коли будуть готові результати судово-медичної експертизи, яку мають пройти постраждалі. //Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львівська область, НТН