Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 липня 2009, 11:29 Інше
В Україні серед молоді стає популярним відпочинок з погромом
В Україні серед молоді стає популярним відпочинок з погромом

Хвіртка – навстіж, на повір‘ї – безлад, у будинку – жодного вцілілої речі. У такому стані донечанка Лілія Золочевська побачила вранці свою оселю.

Лілія Золочевська, постраждала: «Части здесь дивана валялись. Вот, это вешалка была, которая 12 лет служила мне верой и правдой».

То не полтергейст, і не крадії. Лілія будинок здає в оренду. Востаннє на добу оселилися шестеро молодих людей. Вони й потрощили три кімнати, туалет, душову та лазню.

Лілія Золочевська, постраждала: «Еще две девочки, которые были вместе с мальчиками. Что это за девочки?»

То така нова розвага серед молоді. Вона називає це «гульбою». Коли трощить чуже майно – знімає фотоапаратом або відеокамерою. Ролики показує в Інтернеті, хизується «подвигами». Знімки з цього грища теж розмістили на відомому сайті.

Алла Коваленко, психолог: «Це спосіб самоствердження для тих людей, які не мають іншого шляху для самоствердження. Тобто не можуть своїм розумом, здібностями, роботою відзначитися чимось, а дуже хочеться, немає матеріальних можливостей, щоб якусь машину купити».

Бешкет допомагає їм усвідомити власне «Я». Може й батьки винні в агресії цих юнаків і дівчат, бо виховували неправильно. Та й поганий приклад – заразний, кажуть фахівці.

Алла Коваленко, психолог: «У таких масових зборищах, спільнотах вона втрачає інтелект, більш емоційно реагує на все, швидше піддається якімсь закликам, гаслам».

Випадки такого вандалізму почастішали в усій Україні. Тільки в Донецьку за останні місяці їх було кілька.

Лілія Золочевська, постраждала: « Мне все равно, садить этих детей или нет. Ущерб этот не настолько для меня смертельный, я все переживу. Я хочу понять, когда это закончиться».

Компанію, що потрощила будинок пані Лілії, міліціянти впіймали. Та посадовити не можуть.

Володимир Зіборов, керівник Кіровського РВ міліції міста Донецька: «В УК предусмотрена ответственность за умышленное уничтожение имущества - это статья 194. В настоящий момент по действующему законодательству сумма ущерба, необходимая для возбуждения уголовного дела, больше 60-ти тысяч гривен».

Цього разу нарахували тільки 40 тисяч збитків, яких для порушення такої карної справи замало. Навіть за наявності відео і фото доказів.

Анатолій Топал, директор аґенції з нерухомості: «Это бизнес, это риски. От прямого вандализма, если уже настроились громить, не застрахуетесь».

Досвідчені рієлтори рекомендують орендодавцям укладати угоди. Навіть якщо люди оселяються на добу. Можна й майно застрахувати. Щоправда, в такому разі на все треба мати офіційні документи. Іноді стає у пригоді будь-яка інформація про винаймачів житла.

Анатолій Топал, директор аґенції з нерухомості: «Есть черные списки, как клиентов, так и агентов, риелторов. Он слабенько пополняется, но самые ярые такие… Пару раз нас выручало то, что мы смотрим на заказчика – фамилия, имя, отчество, съехал, не рассчитался».

Олена Ткаченко, Олександр Токарев, Ігор Молчанов, НТН