Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 липня 2009, 10:13 Інше
Подробиці затримання Олексія Пукача
Подробиці затримання Олексія Пукача

Колишній керівник департаменту МВС був одним із організаторів викрадення журналіста. Схопили злочинця в селі на Житомирщині. Там останніми роками він переховувався від слідства. Його шукали близько семи років. Останній із відомих організаторів і виконавців убивства журналіста Георгія Гонгадзе.

На думку слідчих, екс-генерал міліції Олексій Пукач - єдиний, хто може вказати на замовників убивства.

Василь Грицюк, заступник керівника СБУ: «Будь-яку інформацію треба перевіряти. Окремі з тих людей, ви знаєте, що мертві. Він називає прізвища. Знову ж таки, це свідчення треба перевіряти».

Його затримали співробітники СБУ в одному із сіл на Житомирщині. Генерал там жив із жінкою, мав господарство.

Всі ці роки Пукача шукали за кордоном. Була інформація, що він живе в Росії, Ізраїлі чи навіть в Індії.

Кирило Куликов, керівник Центрального Бюро Інтерполу в Україні, 2006 р.: «На Пукача виставлена червона картка. Це факт. Ми розшукуємо його не тільки в Ізраїлі. Розшукуємо по всьому світу. Якщо він буде знайдений і ідентифікований, він буде екстрагований до України».

Та, як виявилося, шукати треба було під носом. Пукач весь час переховувався в Україні.

Василь Грицюк, заступник керівника СБУ: «Ви знаєте, він за межі України взагалі не виїжджав. Майже рік проживав на території Житомирської області. Відвідував Харківську та Донецьку область. Він прожив із співмешканкою в сім’ї в селі. Мав корів. Хочу вам сказати, що жив доволі бідно».

Доки його розшукували, в Інтернеті з’явився відкритий лист опального генерала. В тексті йшлося про те, що Пукач невинен в убивстві. Мовляв, із нього зробили цапа-відбувайла.

Уривок із відкритого листа Олексія Пукача: «Я знаю, хто за мною веде полювання. Відразу кілька сил зацікавлені в моїй смерті. Я категорично заявляю: я не вбивав Георгія Гонгадзе. Я навіть жодного разу з ним не зустрічався. Бачив тільки на фотографіях».

Та після арешту 2003-го з’явилася інша інформація. На першому ж допиті Олексій Пукач, нібито, заявив, що може навіть показати, де захована голова Георгія Гонгадзе.

Василь Грицюк, заступник керівника СБУ: «Пукача ми привезли в місто Київ. Передали в Генеральну прокуратуру. Ще вночі був проведений перший його допит. Він дав свідчення. Потім провели медобстеження його. І на цей час він продовжує давати свідчення Генпрокуратурі».

Олексія Пукача наразі охороняють бійці спецпідрозділу «Альфа». СБУвці переконані - його можуть прибрати. Тому місце утримання генерала – сувора таємниця. Поки що таємницею залишаються і названі ним прізвища.

Тарас Білаш, Олександр Данилов, НТН