Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 липня 2009, 12:41 Інше
У Києві зруйнували пам’ятний знак жертвам антинациського підпілля ОУН
У Києві зруйнували пам’ятний знак жертвам антинациського підпілля ОУН

Київ збіднів на один пам’ятний знак. Ще вчора ввечері тут стояв хрест, а під ним гранітна плита з написом, що на цьому місці розстріляно 621-го учасника антинацистського підпілля ОУН. Зокрема поетесу Олену Телігу. Тепер замість хреста – обрубок, замість гранітної плити – бетонна підставка.

Житель Києва: «Це провокація проти українців, проти християн, оскільки зруйнований хрест».

Кілька тижнів тому члени Конгресу Українських Націоналістів понівечили пам’ятник Леніну - відбили руку та носа. Рахунок відкрито. Чи можна вважати зламаний хрест помстою за Леніна?

Ольга Кобець, почесний голова товариства імені Олени Теліги: «Я не можу собі уявити, як українець Симоненко мав би дати вказівку щодо руйнування символів християнства. Це було б дуже дрібно і незрозуміло, бо пам’ятник Леніну – це пам’ятник особі, яка вже відійшла разом зі своєю історичною епохою, а хрест на могилі Теліги - це є хрест пам’яті сотень тисяч загиблих».

Це ми нація така – говорять про себе перехожі. Про яке порозуміння зі світовою спільнотою можна говорити, якщо між собою спільної мови не знайти.

Ярослав, мешканець міста Києва: «Скоріш за все, це така нація у нас. Люди все більш неадекватні».

Анатолій, мешканець міста Києва: «Це вандалізм найвищого ґатунку. Це не має ніякого відношення до націоналізму».

Щоб з’ясувати, хто винен, міліція проводить низку експертиз. Заспокоює, війни пам’ятників не буде.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції міста Києва: «Міліцією здійснюються штатні заходи по забезпеченню охорони пам’ятників в місті Києві. Маршрути патрульних нарядів розташовані таким чином, що вони наближені до місць, які можуть бути посяганням тих чи інших політичних сил».

Борис Сачалко, Аркадій Моос, НТН