Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 липня 2009, 12:04 Інше
Досліди на онкохворих. Людей змушували вживати невідомі ліки
Досліди на онкохворих. Людей змушували вживати невідомі ліки

Приголомшливу заяву зробили луганські правоохоронці, які перевірили роботу закладу після скарг пацієнтів.

Але й це не все – зачувши, що пахне смаженим, головний лікар диспансеру звільнився й перейшов працювати в один зі шпиталів Печерського району Києва. Там і почув звістку про порушення трьох кримінальних справ. Ольга Михайлюк вважає, що над нею лікарі онкодиспансеру проводили досліди. Каже: прийшла до них на консультацію, вони виявили рак лівої частини щитуватої залози й запропонували операцію. Погодилася.

Уже згодом з’ясувала, що під час хірургічного втручання переплутали ліву залозу з правою й вирізали здоровий орган. Коли почала шукати правди в київських онкологів, виявилося, що й раку в неї не було.

Ольга Михайлюк, постраждала: «Мне еще в Харькове сказали: женщина, то, что над вами сделали, это престпуление. Это нанесенение вреда здоровью. Если б они сказали: ошибка произошла, бывает».

Комісії, що працювали в онкодиспасері, кажуть: п’ята частина всіх діагнозів, які ставили тут, неправильні, і здорових людей лікували невідомо від чого. Окрім того, використовували незареєстровані препарати.

Юрій Інкелевич, перший заступник керівника Луганського облуправління охорони здоров`я: «Эти испытания не столь радужные, поэтому их оценили не столько как испытания, а сколько как испытания над людьми».

Схема, за якою випробовували на хворих ліки, була простою. Виробники давали медикам пігулки, ті ж приписували їх онкохворим. І так тривало 9 років.

Мераб Надирашвілі, головний лікар Луганського обласного онкодиспансеру: «К моему большому сожалению, администрация Луганского онкодиспансера не располагает никакими документами о том, какие лекарства здесь применялись, на ком они применялись, когда».

Схема передбачала й матеріальну винагороду медзакладу. Утім гроші туди не доходили. Слідчі твердять - на цих дослідах колишній головний лікар привласнив близько 2 мільйонів гривень.

Сергій Чиж, керівник відділу прокуратури Луганської області: «Бывший главный врач онкологического диспансера действовал умышленно, противоправно, совершил противоправные действия, уголовная ответственность за которые предусмотрена статьями Уголовного кодекса – нарушение порядка занятия хозяйственной деятельностью».

Проте головний лікар після оприлюднення всіх фактів поміняв роботу й переїхав до Києва. З пресою спілкується лише телефоном і заперечує, що проводив досліди.

Леонід Чибісов, колишній головний лікар ондкодиспансеру: «Никто не ставит непосредственно жизнь человека под угрозу. Вы ж поймите, что это нездоровые люди. Есть первая стдия исследования, когда привлекаются здоровые люди, 3-4 стадия у пациентов, у которых установлен диагноз рак. Но даже на примерах мы видели, что были улучшения – опухоли уменьшались».

Обласна прокуратура за всіма фактами порушила проти колишнього очільника онкодиспансеру три кримінальні справи. Якщо його провину доведуть, позбавлять волі на максимальний термін.

Євген Соломін, Микола Рижченко, Луганськ, НТН