Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 липня 2009, 14:32 Інше
Війна із шаурмою. Міліціянти - проти неякісної їжі
Війна із шаурмою. Міліціянти - проти неякісної їжі

Про це вкотре нагадали столичним продавцям шаурми. Адже їхня продукція, подекуди, небезпечна для життя. Київ. Станція метро «Політехнічний інститут». Одразу біля виходу – дві точки з продажу шаурми. Одна на вигляд цілком пристойна. За склом акуратно прикріплені дозволи й документи. Постійні покупці на куплену тут шаурму не нарікають.

Михайло: «Тут нормально делают. - Часто покупаете? - Чуть ли не каждый день. - Купуєте тільки тут чи ще десь? - Только тут? - А от документи, цікавитесь, звідки м’ясо? - Нет, как-то не интересовал вопрос этот».

Та як тільки продавці побачили нашу знімальну групу, втекли світ за очі. Один навіть сховався під стіл.

Про те, звідки везуть м’ясо і як його зберігають, жоден із продавців докладно пояснити не зміг. Мовляв, працюють тут кілька днів.

Кіоск поряд виглядає менш привабливо, втім торгівець виявився більш говірким. Охоче розповів, що сам із Марокко. Працює тут незаконно, жодного дозволу на продаж шаурми не має. Так само, як і санітарної книжки. Звідки привозять м’ясо, не в курсі.

Омар, продавець шаурми: «Дозвіл на продаж шаурми є? - Не понимаю руського. - Ліцензія є на продаж шаурми? Ліцензія, документи? - Нет. - Немає? - Нет. - А як ви тоді продаєте? Ви знаєте, що це незаконно? - Харашо. Так что, не работать Украине что ли? - А що, працювати незаконно? - Ну, я ещё тут на месяц, у меня девушка, бейби».

Перехожі ж обурюються, що кіоски з шаурмою й досі не закрили. Тамара тривалий час працювала куховаркою в Німеччині, знає всі кухняні премудрості. Каже - їсти такий продукт небезпечно для життя.

Тамара, мешканка м. Києва: «Никогда в жизни мы не покупцем. Это отрава, вы поймите, это отрава. Там полнейшая антисанитария. Я сама технолог приготовления пищи. Чтобы продавать вот это, то у него кроссовки должны быть белого цвета и китель совершенно другой. А не в этом одеянии всё это продаётся. Это не положено».

Правоохоронці стверджують, із незаконним продажем шаурми борються наполегливо. От тільки побороти ніяк не вдається.

Днями ветеринарна міліція перевірила близько 80-ти таких об’єктів. Роботу 54-х із них призупинили.

Сергій Максюта, керівник управління ветеринарної міліції МВС України: «Как ветеринарная милиция мы проверяем сырьё, из котрого изготавливается дання продукция, на которое к сожалению отсутствуют документы. Это то, что на сегодня законодательно предусмотрено с нашей стороны».

Продавати шаурму в кіосках столична влада заборонила ще торік. Та, незважаючи на всі перевірки і заборони, нею й досі вільно торгують чи не на кожній вулиці столиці.

Марина Борисполець, Олександр Кругліков, НТН