Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 липня 2009, 10:33 Інше
В центрі столиці понівечили пам’ятник Леніну. Подробиці
В центрі столиці понівечили пам’ятник Леніну. Подробиці

Микола Коханівський, член Конгресу українських націоналістів: «Зараз ми поставимо драбину і розіб’ємо голову кату українському народу. В такий спосіб ми виконаємо указ президента про знесення пам’яток тоталітарного режиму».

За лічені хвилини вождя перетворили на інваліда. Міліціянти стояли поруч і не заважали нічним вандалам. Тільки коли рука та ніс Леніна вже відпали, Коханівського та його поплічників затримали.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва: «Зараз вони перебувають в Шевченківському райуправлінні, вирішується питання щодо порушення проти них кримінальної справи за частиною другою 296, тобто бешкет».

Затриманий ватажок вандалів – член Конгресу українських націоналістів. Там запевняють – про вчинок побратима дізналися з Інтернету. Мовляв, такі методи не вітають, але затриманих таки захищатимуть.

Степан Брацюнь, голова секретаріату Конгресу українських націоналістів: «Керівництво, керівні органи Куну, жодним чином не приймали рішення щодо руйнації пам’ятника Леніну. Ми сьогодні маємо ставити питання і перед ЮНЕСКО, яку цінність цей пам’ятник несе для людства? Оскільки цей пам’ятник - кату українському народу. Палачу українського народу».

Упродовж дня біля Леніна людно. Хтось радіє, хтось – навпаки. Найбільше переймаються цією подією комуністи.

Віктор, мешканець м. Києва: «Я с флагом отдаю честь Ленину. Я пришел к памятнику. Причём, когда я узнал, что фашисты налетели на него, повредили его, я пришел. Я возмущен. Это фашистские проявления. У нас, к сожалению, в Украине фашизм начинает поднимать голову».

За словами міліціянтів, двох із затриманих уже карали за наругу над пам’ятниками. Тому тепер їм буде важче уникнути в’язниці.

Цьогоріч із Леніна знущаються вже не вперше. На початку квітня на Луганщині вибух відірвав вождеві пролетаріату м‘яке місце. Вандалом виявився місцевий 20-річний водолаз-рятувальник. Щоправда, свої дії він пояснював не проявом патріотизму. То був звичайний бешкет.

Олександр Дем’янчук, Святослав Мелешкін, НТН