Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 червня 2009, 13:37 Інше
Співробітники СБУ викрили канал постачання турецького золота
Співробітники СБУ викрили канал постачання турецького золота

Каблучки, ланцюжки і браслети перевозили на борту судна, що прямувало до Іллічівська. Їх ховали серед пак із торочкуватими рушниками. Вантаж у Туреччині замовляв і отримував підприємець, який працював на ринку «7 кілометр». 13 кілограмів золота і 106 срібла доправляли для спільників у Києві, Донецьку та Луганську.

Вадим Капцов, колишній співробітник СБУ: «Контрабандисты, занимаясь подобным видом деятельности, как правило, прибегают к различным ухищрениям. Они изготавливают различные тайники, потому что так просто не возится все. Либо используют дипломатический статус».

Канал постачання турецького золота був досить надійним і працював довго. В Одесі злочинці знайшли фірму, яка мала ліцензію на виготовлення і продаж ювелірних виробів.

Оперативний співробітник УСБУ в Одеській області: «В данном случае легализация производилась путем предоставления наклеймения в органы пробирного контроля таких, якобы изготовленных на одном из одесских предприятий, имеющего лицензию. От имени этого предприятия они предоставлялись, проставлялись государственные пробирные клейма и потом уже передавались дальше конечным получателям для реализации в розничной сети».

За оцінкою митних органів, вартість контрабандного товару становить понад 2 мільйони гривень. Порушено кримінальну справу, затримано українця й турка, шукають інших членів міжнародного угруповання. Водночас на непорядну конкуренцію скаржаться вітчизняні ювеліри. Кажуть, через підпільний товар не можуть продати власного.

Юрій Зельцман, засновник ювелірної компанії: «Мы производим намного меньше изделий, чем могли бы, потому что контрабандистские изделия продаются точно так же, как и наши. Никто не смотрит – контрабанда или нет».

Фахівці переконують: підрахувати, скільки контрабандного золота видають за вітчизняний товар - годі. Офіційно до країни завозять переважно брендові моделі коштовностей.

Оперативний співробітник СБУ: «Мы, конечно, не исключаем, что те изделия, которые сейчас находятся в розничной торговле, могут быть на прилавках, что они также ввезены по такой же схеме вышеизложенной».

Оксана Піднебесна, Влад Величко, Одеса, НТН