Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 травня 2009, 09:59 Інше
На Сумщині вибухнула 100-кілограмова авіаційна бомба
На Сумщині вибухнула 100-кілограмова авіаційна бомба

Хату у Лебедині Антоніна Миколаївна купила лише торік. Навесні взялася господарювати на городі. З онуком копала грядку, аж ось лопата наскочила на щось металеве.

Антоніна Клись, мешканка м. Лебедина: «Лопатою цок раз, цок другий раз, потім обкопали ми її і побачили, що це бомба. На перший, вродє, злякалася, а потім вирішила, що вона тут не з воєнних часів, а хтось вже інтересувався цією річчю, і закопав її тут».

Бомба лежала неглибоко: жінка припускає, її тут закопав колишній власник будинку, що заробляв на брухті. Сільгоспроботи Антоніна Миколаївна припинила, викликала МНСівців.

Дмитро Лєсков, заступник керівника піротехнічної групи: «Це фугасна авіаційна бомба ФАБ 100, вага якої складає 100 кілограм. Коли людина знаходить такий снаряд або будь-який інший, щось в діаметрі кругле, схоже на металеву трубу, перш за все, його не треба зачіпати, просто обгородити і викликати службу МЧС».

Радіус розлітання уламків бомби – один кілометр. У населеному пункті такий вибух покалічив би й убив десятки чи й сотні людей.

Рятувальники везуть знахідку за місто. Лебедин лишився кілометрів за п’ять позаду. Небезпечну велетку знову закопали, вона здетонує вже за лічені хвилини.

Дмитро Лєсков, заступник керівника піротехнічної групи: «Є таблиця кваліфікаційна, за якою ми визначаємо, що за снаряд і скільки потрібно тротилу. - А сьогодні скільки будемо класти? - Сьогодні будемо класти 600 грам. Прокладається мережа, електрична мережа, приєднується детонатор, який вставляється в тротил. Все це присипається. Це робить один чоловік, який за це відповідає».

Останнє, що нам дозволяють зафільмувати, це як бомбу несуть до ями. Поки її готують до вибуху, відходимо десь на кілометр. Рятувальники розмотують дріт від детонатора.

Лишилося завести електричну машинку й натиснути кнопку. Врешті, 55-та цьогорічна знахідка на Сумщині з військового арсеналу сорокових вибухнула.

Тож рятівники закликають до обережності: ще не один десяток років мине, поки земля виштовхне останнього патрона Великої Вітчизняної.

Оксана Москаленко, Олександр Федчун, Сумщина, НТН