Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 травня 2009, 12:23 Інше
Учні три тижні годували чоловіка, якого розшукували більше місяця
Учні три тижні годували чоловіка, якого розшукували більше місяця

Діти стверджують: вони не знали, що старий переховувався від міліції. Не відомо, скільки ще б так тривало, якби до рук хлопчаків не потрапила газета зі знімком підозрюваного. Трагедія сталася 22 квітня в селі Дерев’яному, на Рівненщині. МНСники, що виїхали гасити пожежу, знайшли в хаті два обгорілих тіла з ознаками насильницької смерті.

Убитими виявилися 92-річна жінка та її 70-річна донька. Особу підозрюваного одразу ж з’ясували й оголосили про його розшук. Це родич загиблих - Петро Рачкелюк. 62-річний чоловік раніше вже був засуджений.

Ярослав Голомша, керівник УМВС України в Рівненській області: «Він раніше відбував покарання за вбивство, тільки звільнився з тюрми. Орієнтування було по всій Україні - в столиці, в Луганську, де відбував покарання, і тут, на Рівненщині. Задіяно було максимально людей».

Підозрюваний переховувався в передмісті Рівного, неподалік залізничної станції. У лісосмузі його й побачили двоє школярів, познайомилися.

Старий скористався з дитячої наївності, назвався Петром Івановим і розповів, що з дому його вигнали родичі, які постійно п’ють, і тепер йому ніде жити.

Григорій Трошевич, учень школи №6 м. Рівного: «Був охайний, але непобритий. Ми принесли йому бритву. Після тих історій, що він нам розказав, то нам стало його жалко». Володимир Кучер, учень школи №14 м. Рівного: «Спочатку пару днів тут був, їздив на Ж/Д вокзал ночувати, а на день зранку сюда їхав. Ми запропонували йому тут жить, і він погодився».

Школярі викопали для чоловіка яму, в якій він і ночував.

У землянці Петя Іванов прожив три тижні. Хлопцям він настільки увійшов у довіру, що ті не шкодували для нього ані продуктів, ані грошей.

Утім кілька днів по тому неповнолітні доброчинці випадково побачили в місцевій газеті знімка злочинця, якого шукали за подвійне вбивство.

Налякані хлопчаки одразу зателефонували з мобілки до міліції і до приїзду правоохоронців сиділи з підозрюваним у землянці, щоб він нікуди не пішов.

Володимир Кучер, учень школи №14 м. Рівного: «Міліція в посадку зайшла, а він якраз їв. Він побачив, взяв три пакета і почав втікать. Але 4 метра пробіг».

Підозрюваний, до речі, переховувався за кілометр від Рівненського райвідділку міліції. Певно, мешкав би там дотепер, якби не пильність школярів.

За допомогу хлопчаки отримали від керівництва УМВС області відзнаки та мобільні телефони.

З Рівненської області Іван Марчук, Дмитро Шамшин, НТН