Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 травня 2009, 12:34 Інше
В Україні стався прецедент: до вишу вирішив вступити довічно ув’язнений
В Україні стався прецедент: до вишу вирішив вступити довічно ув’язнений

У 60-й луганській виправній колонії 71 засуджений відбуває довічне покарання. І лише один виявив бажання отримати вищу освіту.

Свого часу Олександра Коренчука за тяжкі злочини засудили до смертної кари, яку після мораторію замінили на довічне ув’язнення. Відсидівши 13 років, вирішив отримати вищу освіту і вступити до вишу. Каже, згадав іменники з прикметниками, перечитав класику. Тож до тесту з української мови та літератури готовий.

Олександр Коренчук, довічно засуджений: «Литературу 10-11 классов штудировал и тесты прошлогодние. - А по украинскому языку сколько в школе было? - Троечка. Но твердая».

Навіщо довічно ув’язненому вища освіта, багато хто з присутніх на тесті не зрозумів. Незвичний абітурієнт пояснює це так.

Олександр Коренчук, довічно засуджений: «Надежда остается что-то изменить в этой жизни. Нужно как-то возвращаться, чтобы что-то принести. Здесь 4 стены – они ничего не дают. В общем, как-то так. Родственники помогают с учебой».

Працівники колонії кажуть, допомагали з підручниками, посібниками та іншою методичною літературою. Все це є в тюремній книгозбірні.

Євген Павлов, керівник виправної колонії: «Оно отвлекает осужденных от всех мрачных мыслей, гнетущего положения. Просто человек заинтересовывается, начинает о чем-то положительном думать, чтобы реабилитироваться, социализироваться и с мыслями о воле».

Екзаменатори переконують - ніяких обмежень чи переваг засуджений не матиме. Тестування проходитиме під наглядом двох озброєних охоронців за огородженими від екзаменаторів ґратами. В іншому - все як на волі.

Олександр Воронов, екзаменатор: «Никаких особых условий нет. Те же исходящие документы, режим работы, время работы над тестами. Ничего специфического, ничего особенного здесь нет».

Довічно ув’язнений Олександр Коренчук мріє стати економістом. Тюремне керівництво каже, що й тоді створить умови для нормального навчання. От тільки одна заковика - в разі амністії такий спеціаліст вийде на волю не раніше ніж за 25 років. І тоді йому вже буде під 80.

Євген Соломін, Микола Рижченко, Луганська область, НТН