Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 травня 2009, 09:15 Інше
Гурт київських футбольних розбишак напав на китайських студентів
Гурт київських футбольних розбишак напав на китайських студентів

Назустріч парі студентів із Китаю йшли п’ятеро підлітків. Хлопчакам закортіло розважитися.

Віктор Климовець, керівник відділу Шевченківського РВ міліції м. Києва: «До них підійшла компанія молодих людей, на вигляд 15-16 років, і почали чіплятися та бити молодого чоловіка. Дані особи були встановлені. Це є тяжкий злочин, тому вони самостійно будуть відповідати за даний злочин – не їхні батьки, а вони самі».

Хлопці на допиті казали, що чужоземці їм просто не сподобалися. Правоохоронці не побачили в нападі на китайських студентів виявів ксенофобії й порушили карну справу за статтею бешкет. За це підлітків можуть ув’язнити на чотири роки.

Марина Остапенко, прес-секретар голови Служби безпеки України: «Дуже важко визначити, на якому ґрунті був скоєний злочин. Або це побутове хуліганство, або це, дійсно, на ґрунті расової нетерпимості».

Служба безпеки долучилася до активної боротьби з ксенофобією й антисемітизмом дві тисячі сьомого. Тоді в Одесі на Третьому єврейському цвинтарі лише протягом однієї ночі радикали сплюндрували триста надгробків.

З квітня цього року в СБУ регулярно скликають засідання круглого столу, на які запрошують представників етнічних громад. Там гуртом розв’язують проблеми, породжені расовою нетерпимістю.

Марина Остапенко, прес-секретар голови Служби безпеки України: «Представники студентських громад, які були присутні на круглому столі, вони висловлювали незадоволення тим, що в наших університетах студентів-іноземців розташовують в гуртожитках окремо від українських студентів. Обмежуючи їхнє спілкування на побутовому рівні з українськими громадянами, створюють проблему нетерпимості».

Він не носить чорних берців і не голить голови. У Ярослава Дунаєва своя правда. Чоловік занепокоєний кількістю іммігрантів у нашій країні і на прикладі європейських держав показує, чим, на його думку, це може обернутися.

Ярослав Дунаєв, керівник Українського руху проти нелегальної імміграції: «Неконтолируемая миграция приводит к изменению государственного строя страны. Приводит к возникновению бунтов на межнациональной основе, а также к уничтожению государственности. Как на примере Югославии. Ежегодно война в пригороде Парижа. Полуарабский Марсель, куда французская полиция уже боится зайти. Мы не хотим, чтоб это происходило у нас».

В СБУ кажуть, що злочинів, скоєних на ґрунті національної нетерпимості, меншає. Усі переступи закону в цій сфері – локальні й не масові.

Разом із тим, дедалі більше українців вороже налаштовані проти чужоземців, – переконані в Київському міжнародному інституті соціології. Там не реєструють злочинів на расовому ґрунті, а вимірюють ставлення громадян до іммігрантів.

Володимир Паніотто, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології: «Є деякі коливання у рік виборів. Рівень ксенофобії трохи підвищується, після виборів – спадає. Я думаю, що це пов’язано з тим, що політики, шукаючи свою електоральну нішу, підкреслюють цю різницю».

Професор Паніотто вже п’ятнадцятий рік досліджує проблеми ксенофобії й антисемітизму в українському суспільстві. Підвищення рівня ворожості до іммігрантів залежить від рівня освіти, місця мешкання й майнового статусу, – каже соціолог.

Заможні городяни, що закінчили виші, лояльніші до прибульців, ніж менш освічені й бідніші українці з маленьких міст.

Статистика свідчить: 350 тисяч дорослих українців не хочуть, щоб чужоземці приїжджали до України навіть як туристи. Адже певні політичні сили можуть сформувати з таких прибульців боєздатні угруповання, – побоюються експерти. І тоді вже масове незадоволення іммігрантами переросте у збройні масові конфлікти.

Дмитро Ільчук, Аркадій Моос, Олександр Данилов, НТН