Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 квітня 2009, 12:55 Інше
Горлівка будь-якої миті може перетворитися на осередок екологічного лиха
Горлівка будь-якої миті може перетворитися на осередок екологічного лиха

На території заводу, що не працює, зберігають майже дві з половиною тисяч тонн хімічних відходів і 30 тонн тротилу. Неподалік - величезні ємності з аміаком. У разі пожежі або вибуху Горлівка стане для світу другим Чорнобилем.

Найнебезпечніший - мононітрохлорбензол, який за лічені години змінює формулу крові й зупиняє діяльність внутрішніх органів. Якщо всередину людини потрапить один міліграм цієї речовини, то зарадити майже неможливо.

Тетяна Даниленко, інженер з охорони навколишнього середовища Горлівського хімзаводу: «Если человек отравился, у него нарушается формула крови – это первое. Второе: уменьшается резко гемоглобин. Нарушение центральной нервной системы, нарушение сердечно-сосудистой системы. И, в принципе, попадает под удар весь организм человека».

Володимир Ющенко, член міської комісії з екології: «Когда наступит температура +20 градусов, мононитрохлорбензол имеет свойство испаряться. Я тут пять раз в прошлом году был. Подходишь, а тут приятный такой запах. Но если 15-20 минут побыть в этой атмосфере, то могут быть непредсказуемые последствия». Для ліквідації небезпечного сховища потрібна спеціальна установка. Та будувати її ніколи, бо товщина металевих контейнерів зменшилася від десяти до трьох міліметрів. Подекуди через корозію небезпечна речовина витікає.

На утилізацію відходів потрібно 50 мільйонів гривень. Таких грошей від держбюджету годі й чекати, – каже місцева влада. Першочергове завдання сьогодні – перезаховати хімікати. Та на це теж потрібні кошти.

Профільні міністерства проблемою легковажать. Навіть підготовку проектної документації до пуття не профінансували.

Сергій Дубров, заступник Горлівського міського голови: «Для подготовки хотя бы проектной документации в прошлом году выделено 2,4 миллиона гривен, а требовалось пять с лишним. Вы поймите правильно – проектное решение еще не предусматривает окончательное выделение средств на производство работ».

У разі потрапляння відходів у ґрунтові води виникне велика загроза для всього південно-східного регіону. Адже неподалік річка Кальміус, що впадає в Азовське море.

Горлівці ж і мешканці довколишніх поселень кажуть: від отрути в повітрі дедалі частіше хворіють.

Олександр Соболь, Олександр Осадчий, Донецька область, НТН