Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 квітня 2009, 09:02 Інше
Хвиля популярних у дев’яності злочинів повертається!
Хвиля популярних у дев’яності злочинів повертається!

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України: «Хочу запевнити, що міністерство внутрішніх справ гарантує, що грозові дев’яності не повернуться на українські вулиці».

Вадим Махницький, експерт із правоохоронних питань: «Все основные признаки бандитских девяностых. То есть решение проблем экономических и деловых путем – нет человека - нет проблемы, отстрел неугодных, бросание гранат. Ну, девяностые у нас, во всяком случае, по криминогенной обстановке в Украине уже давно развернулись обратно. А относительно менял и кидал, которые пасутся возле обменных пунктов, ну, они где-то активизировались с прошлого года».

Попит завжди породжує пропозицію. Міняйли активізувалися восени 2008-го. Саме тоді почався хаос на валютному ринку: постійні стрибки курсу, зникнення долару з обмінників. І валютники вже готові протягнути вам руку допомоги, у них зелені є за будь-якої погоди.

Олександр Жолудь, експерт міжнародного центру економічних досліджень: «Наприклад, в тих самих обмінниках вони досить часто домовляються, що обмінники приймають долар за низькою ціною, але цей долар вони не продають, а віддають потім цим міняйлам. Тобто це нелегально, формально обмінник, якщо в нього є валюта, він має її продавати першому той, хто прийде її купувати. Але насправді ми бачили неодноразові варіанти, коли люди приходили до обмінника, бачили, що перед ними люди здали долари. Але їм обмінник не хотів ці долари продавати».

Вадим Махницький: «Менял практически не задерживают, потому что в 99 случаях из ста они работают под прикрытием сотрудников милиции. Поэтому даже если возникает какой-то скандал и приезжают сотрудники милиции, они с таким значимым видом их задерживают, затем отводят за угол и там отпускают».

Серед міняйл трапляються й шахраї. Вони наживаються на тих, кому терміново потрібна валюта. Найпопулярніша схема - підміна номіналу валюти.

Постраждала: «Біля банку стояли такі порядні люди, я на них звернула увагу: і красиві діти, і пристойні такі. Поки я галасувала, дак цей, що стояв, вже зник».

На цьому оперативному відео видно, як молодик показує долари, жінка дає йому гривні й отримує начебто валюту. Продавець за мить зник, і тільки тоді клієнтка помітила, що її пошили в дурні - замість ста доларів в руках опинився лиш один.

Вадим Махницький: «Или же наоборот, вдруг внезапно появился сотрудник правоохранительных органов, начинается судорожное распихивание денег по карманам. В итоге потерпевший остается или вообще ни с чем, или с суммой в 10-20 раз меньше, чем с той, которую он ожидал увидеть».

Ще один шахрайський спосіб – коли дрібні банкноти маскують під великі. Просто наклеюють на долар більші цифри, іноді домальовують нулі. Люди, які поспіхом шукають де поміняти валюту, не надто роздивляються гроші, тож і ведуться на такого кота в мішку. Іноді ж отримують прості фальшивки. Микола Куц із Рівненщини пригадує, як йому намагалися втелющити півтори тисячі несправжніх доларів.

Микола Куц, швейцар: «Кажу подивіться, ще 50 доларів треба помінять. Але я помітив, що вони фальшиві, бо плотность бумаги не та».

Валютників у великих українських містах нині менше, ніж у дев’яності. Вони гуртуються на вокзалах і поблизу великих торговельних центрів. У малих містах міняйли й не зникали. В пересічному райцентрі це доволі прибуткова і стабільна професія.

Олександр Жолудь, експерт міжнародного центру економічних досліджень: «З валютного ринку міняйли мають зникнути лише після того, як легальний сектор буде пропонувати послуги, які на тому ж рівні, якому вони».

Експерти радять не довіряти сумнівним добродіям. Бо довести їхні незаконні оборудки важко, навіть якщо ви впіймаєте шахрая за руку. Якщо ви втратите трохи на курсі - це неприємно, але все таки краще, ніж залишитися взагалі ні з чим.

Марина Борисполець, Ігор Молчанов, НТН