Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 квітня 2009, 11:27 Інше
В Луганській обл. намагалися висадити в повітря пам’ятник Леніну
В Луганській обл. намагалися висадити в повітря пам’ятник Леніну

Пам’ятник вождю пролетаріату в Рубіжному встановили 40 років тому. Місце обрали найкраще – в центральному парку. За кількадесят метрів - школа та житлові будинки. Тому вдень тут велелюдно, а от вночі трапляються лише поодинокі пішоходи. Під час вибуху не було навіть випадкових свідків. Напевне це добре, бо й постраждалих немає.

Олександр, мешканець міста Рубіжного: «В начале первого сидел на кухне, и произошел очень сильный взрыв. Вышел вниз, думал, что газ. Сюда взглянул. Все освещалось, никто не бежал, не выезжал».

За версією слідства, вибуховий пристрій невідомі причепили трохи нижче ленінської спини. В результаті пошкоджені ліва нога та крижі триметрового монумента. Осколками понівечена передня частина, яка тепер схожа на друшляк. На місці події побували працівники СБУ. Місцева міліція також веде пошуки терористів.

Микола Білан, керівник Рубіжанського МВ міліції: «Проводим комплекс мероприятий оперативных – те, что входят в компетенцию милиции. Сегодня или завтра я получу результаты исследования. И будем знать полноту картины, как это происходило».

За кілька день експерти поновлять картину вандалізму та визначать тип вибухівки. Попередня ж версія така – вибухівка під вождем - військова. Тим часом міліція посилила охорону пам’яток радянського періоду. Місцеві ж комуністи різко засудили інцидент і обіцяють взяти в облогу правоохоронців, якщо ті за 10 днів не знайдуть винних.

Спиридон Кілінкаров, перший секретар Луганського обкому КПУ: «Когда люди расхаживают с взрывчаткой - это не только вызов компартии, но и украинскому обществу. И никто не может сказать, как эта взрывчатка привозилась к месту совершения преступления. Я не исключаю, что это экстремистские организации, которые есть в Украине».

Слідчі ж звертають увагу на схожість підриву пам’ятників Леніну в Рубіжному та Санкт-Петербурзі. В те, що це випадковий збіг обставин, не вірить ніхто. Тож, можливо, йдеться про організацію, яка таким чином зводить рахунки з пам’ятниками минулого. Хай там як, а нинішній акт вандалізму в Рубіжному - не перший. Півтора року тому тут відпиляли болгаркою руку у пам’ятника Кірову. Винних не знайшли.

Євген Соломін, Микола Рижченко, Луганська область, НТН