Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 березня 2009, 12:00 Інше
Українським рятувальникам тепер будь-яке море по коліно і гори по плече
Українським рятувальникам тепер будь-яке море по коліно і гори по плече

Справжнє багатство. Після сезону закупок рятувальники почуваються немов у печері Аладіна.

Робота найвищої складності тепер для МНС-ників – буденна справа.

Анатолій Врублевський, керівник аварійно-рятувальної частини ГУ МНС міста Києва: «Ми можемо різати металеві конструкції, розтискати бетонні конструкції. Є домкрати, якими можна розтискати елементи автомобілів, провести рятувальні роботи».

Селянам – на порятунок. Хто впав у криницю, тепер має шанс. Головне, щоб рятувальники вчасно приїхали.

Анатолій Врублевський, керівник аварійно-рятувальної частини ГУ МНС міста Києва: «Наша тринога використовується для надання допомоги людям в колодцях, шахтах і заглиблених місцях, де необхідно провести рятувальні роботи».

Щоб людям дихалось спокійно – придбали хіміко-радіологічну лабораторію. Тепер навіть якщо в молодих винахідників у підвалі вибухне такий собі ядерний реактор – не біда.

Сергій Чуб, керівник відділення спецзагону ГУ МНС України міста Києва: «Зараз ми отримали сучасний спектрофотометр, німецький прилад, використовується для аналізу води, стоків. Також отримали новий дозиметр «Стакер», який має зв’язок із супутником і можна слідкувати за маршрутом руху автомобіля».

Для вибухів серйозних існують танки. Проте рятувальники кажуть, що краще нехай вони собі і далі стоять.

Сергій Чуб, керівник відділення спецзагону ГУ МНС України міста Києва: «Танк використовується для розвідки радіаційних аварій, а розвідувальна машина використовується для хімічної і радіаційної розвідки і визначення зон зараження на місцевості».

З 20-го поверху ліпше спускатися сходами, але якщо це неможливо, на такий випадок є сучасне верхолазне обладнання.

Олексій Мельник, керівник верхолазної групи спецзагону ГУ МНС міста Києва: «Евакуаційний пристрій призначений для людей, які потребують допомогу в паніці і нічого взагалі не можуть зробити. Тобто, ми чіпляємо людину на косинку і запускаємо їх, і все».

Рятувальники потроху розбираються у купленому обладнанні, і це не останні приємні клопоти.

Ще кілька років тому таке обладнання можна було побачити лише в кіно. Тепер ним може скористатися кожен другий киянин, навіть без підготовки. Потрібно лише перебороти в собі страх.

Борис Сачалко, Аркадій Моос, Роман Валко, НТН